Natuurmonumenten is eigenaar van het Buurserzand. Al meer dan 100 jaar. We koesteren het gebied en beheren het met liefde. We doen er alles aan om de natuurwaarden hoog te houden. Dat gaat niet vanzelf. Dieren en planten hebben baat bij een rustige leefomgeving. Bezoekers ervaren op eigen wijze de stilte van het gebied. Dit betekent dat er voor georganiseerde activiteiten toestemming nodig is. Dit legden we landelijk vast in ons toestemmingenbeleid. Het geldt voor alle gebieden van Natuurmonumenten, ook voor het Buurserzand.
In het Buurserzand is het goed reeën spotten. Een beetje natuurliefhebber of natuurfotograaf kan er zijn hart ophalen. Wij verwonderen ons ook nog keer op keer. Die verwondering, die natuurbeleving delen we graag. We maakten een schuilhut, een fotografiehut zodat jij onopgemerkt dieren kunt spotten en fotograferen. Met een beetje geluk heb jij binnenkort van dichtbij een ree in de kijker.
De Wakel in het Buurserzand is inmiddels een bekende ‘pit stop’ voor wandelaars en fietsers. Wakel is het Twentse woord voor jeneverbes. Een bijzondere naam voor een bijzondere locatie.
Als je van kleurrijk houdt, ben je in het Buurserzand op de goede plek. De paarse heide bloeit pas in augustus maar vanaf juni kun je al genieten van kleurrijke wilde bloemen als de gele beenbreek, rode zonnedauw en diep blauwe klokjesgentiaan.