Wandelroute Vossendel Midden-Herenduin
Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Over de route
Wandeling van 3,5 km door uitgestrekt duineikenbos en de duinvallei de Vossendel
Het woord 'del' in de naam is een ander woord voor vallei; vossenvallei dus. De vos is lange tijd helemaal weggeweest uit de duinen omdat er teveel op hem gejaagd werd. Sinds de jaren '70 is de vos weer te vinden in het duingebied. Je zult hem niet zo snel zien, want vossen zijn echte nachtdieren. Bovendien hebben ze scherpe zintuigen waarmee ze mensen goed weten te ontlopen. Als je goed oplet vind je misschien wel zijn sporen. Vossenkeutels zijn makkelijk te herkennen, want ze hebben een gedraaid puntje en ze zijn witgrijs van kleur. Bovendien zitten er vaak haren in van de muizen of konijnen die ze opgepeuzeld hebben.
- De route is aangegeven met rode pijltjes.
Wat kom je onderweg tegen?
1. Recycling in de natuur
2. Wijngaardslak
3. Geniet en luister
Praktische informatie
Honden niet toegestaan
Honden mogen niet mee in dit gebied.
Metaaldetectie en magneetvissen niet toegestaan
Houd rekening met grote grazers
Bereikbaarheid startpunt
Startpunt: ingang Midden-Herenduin aan de (Duin en Kruidbergerweg in Driehuis, ter hoogte van nummer 18).Grote grazers
In een groot deel van het gebied lopen Schotse hooglandrunderen, konikpaarden en Shetlandpony's. Zij leven als in het wild en kunnen onvoorspelbaar reageren. Hou altijd ruim afstand, geniet van een afstandje.
Ze kunnen goed voor zichzelf zorgen. Ze kennen het gebied goed en weten waar welk voedsel in welk seizoen te vinden is. De boswachters en door de verzorger houden de dieren goed in de gaten. Als een dier langere tijd alleen loopt of langere tijd mank loopt, wordt de situatie van het dier uitgebreid bekeken en kan er besloten worden het dier te vangen en uit het gebied te halen. Omdat dit voor de dieren zeer ingrijpend is, gebeurt dit alleen als het echt nodig is. Als er sneeuw of ijs is worden de dieren vaker gecontroleerd en wordt er gezorgd voor wakken. Bij een langdurige dikke sneeuwlaag kan worden overgegaan tot bijvoeren. Hou altijd ruim afstand, want voer kan tot onrust in een kudde leiden.