Mookerheide
- Erfgoed ontdekken
- Hardlopen
- Geschikt voor rolstoel
- Wandelen
- Bekijk alle routes
Weids uitzicht
Op het uitzicht van de Mookerheide ben ik als boswachter enorm trots. Waan je in het buitenland vanaf de uitzichtpunten op de Maas en de kerk van Cuijk. Dwaal heerlijk rond over het landgoed en geniet van de cultuurhistorie. Wie weet spot je een zandhagedis of zelfs een gladde slang op de heide. Loop je mee naar de Mookerheide?
Manon Veldhuis
Boswachter van dit gebied
Over het gebied
Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je de Mookerheide. Een natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Dé ideale plek om te wandelen en te genieten van de rust. Een gebied dat een bezoek meer dan waard is.
De Mookerheide is voor veel Nederlanders een bekend natuurgebied. Maar dat was ooit anders. In de Tachtigjarige Oorlog was het niet zo best als je naar de Mookerheide werd gezonden, toen was het daar een slagveld. Dankzij het werk van Natuurmonumenten is dit natuurgebied nu een fantastisch mooi gebied dat een bezoek meer dan waard is!
Op pad met een boswachter
Wil je graag meer weten over de natuur in het Rijk van Nijmegen? Ga dan eens op pad met een boswachter. Kijk voor alle activiteiten in onze agenda.
Op zoek naar een leuk uitje met collega's, familie of vrienden? Boek dan een boswachter voor je eigen groep. Kijk voor meer informatie op de pagina Groepsuitje Rijk van Nijmegen. Wil je zelf een activiteit of evenement organiseren? Bekijk hier de mogelijkheden.
Wandelen door het verleden
De Mookerheide was in het verleden meermalen een strijdtoneel. In de Tweede Wereldoorlog, maar ook al tijdens de 80-jarige oorlog, in de 16e eeuw, werd er bij de Mookerheide gevochten. Je vindt hier bovendien twee schansen, oude verdedigingswerken uit de 17e eeuw. Vanaf deze plekken kon je de vijand al van verre zien aankomen. Nu heb je nog steeds een prachtig uitzicht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans kun je (meestal) de dubbele kerktoren van Cuijk zien liggen.
In de bossen op de Mookerheide kun je onder andere luisteren en speuren naar verschillende spechtensoorten en de boomklever. Op de heide zingt de roodborsttapuit vanaf een boomtop zijn lied. En als ’s avonds de menselijke bezoekers verdwenen zijn, komt de nachtzwaluw tevoorschijn en laat zijn sonore geluid horen.
Paarse heide
In augustus kleuren de heidevelden prachtig paars. De struikheide bloeit dan volop. Natuurmonumenten verbindt de grotere heidegebieden met elkaar door kleinere heidevelden te creëren, zogenoemde corridors. Zo kunnen dieren en planten die op de heide voorkomen zich beter verspreiden en voortplanten.
De heidegronden in dit gebied vormen de ideale leefomgeving voor reptielen, zoals de zandhagedis, gladde slang en hazelworm. Zijn naam vermoedt anders, maar deze ‘worm’ die eruit ziet als een slang, is een pootloze hagedis.
Aantrekkelijk bos, voor mens en dier
Dankzij het bosbeheer in dit natuurgebied, ontstaat er een gevarieerder, gemengd bos. Het eentonige dennenbos maakt plaats voor een naald- en loofbos, dat veel aantrekkelijker is voor planten, dieren en mensen.
Schotse hooglanders
Deze prachtige, langharige runderen helpen Natuurmonumenten bij het natuurbeheer. Zij zorgen ervoor dat de heide niet dichtgroeit met bomen en grassen en houden ook de begroeiing in het bos in toom. Hoe fotogeniek de dieren ook zijn, blijf wel op gepaste afstand. Soms worden ze zelfs geholpen door een rondtrekkende schaapskudde.
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
Huisregels
Praktisch
Verkennen
Extra informatie
Direct naar
Wat wij hier doen
Wat doet Natuurmonumenten
Natuurmonumenten wil het Landgoed Mookerheide voor de toekomst behouden. We herstellen oude paden, houden de tuinen open en verbeteren de kwaliteit van de natuur. Dit kunnen we alleen maar doen door samen te werken met partners zoals Natuurbegraven Nederland, Zelfgeplukt, Familie de Ridder (exploitant van de horeca) én vrijwilligers van de nutstuinen. De restauratie van Jachtslot Mookerheide is in 2024 afgerond.