Ga direct naar inhoud
Terug

Twee schansenroute

Waar: Natuurgebied Landgoed Mookerheide

Jachtslot Mokerheide
1 uur 40
5 km

Over de route

Ontdek dé hoogtepunten van de Mookerheide: Landgoed Mookerheide met het jugendstil jachtslot, de historische kassen en tuinen, de heide, de Heumense schans, de Mookerschans en prachtige uitkijkpunten.

  • De route wordt aangegeven met gele pijltjes en is 5 kilometer lang.
  • De route start op de parkeerplaats van Landgoed Mookerheide bij het jachtslot op de Heumensebaan 2. Zorg dat je goed ter been bent, want het gebied is erg reliëfrijk.
  • Vind je 5 kilometer te kort? Bij wandelknooppuntenpaaltje nummer 18 kom je de paarse route tegen die naar de Mookerheide voert. Stap je over op de wandelroute De Bisselt (paarse route) dan wordt de wandeling in totaal 8,3 kilometer.

Waar kun je starten

Jachtslot Mokerheide
Startpunt

Parkeerplaats Landgoed Mookerheide

Wat kom je onderweg tegen?

Jachtslot Mookerheide
Jachtslot Horeca
Jachtslot_mookerheide

1. Landgoed Mookerheide

Meer dan 100 jaar geleden werd dit prachtige jachtslot in jugendstil stijl gebouwd. Jan J. Luden uit Heumen gaf de opdracht in 1904 aan twee architecten uit Nijmegen. Aan de voorzijde lag een rozentuin en een vijver met fontein en een ijskelder. Hier werd het ijs uit de winter opgeslagen zodat ze dit konden gebruiken als koelkast. Tussen 1947 en 1985 was het complex in eigendom bij de Zusters van Dominicanessen van Bethanië. Natuurmonumenten heeft het jachtslot met tuinen en omliggend natuurgebied in 1985 aangekocht van de zusters. Tussen 2013 en 2016 zijn de historische kassen en tuinen gerestaureerd. Natuurmonumenten is momenteel het jachtslot aan het restaureren maar het Jachtslot is open voor een hapje en een drankje.

Wil je daar meer over weten, kijk dan hier:
-Horeca in het Jachtslot

-Restauratie van het Jachtslot.

TIP: Wijk even van de route af, maak een rondje om het gebouw heen. Ga eens mee met een van de vele excursies in het jachtslot en over het landgoed.

Schotse hooglanders

2. Schotse hooglanders

Het hekje waar je net doorliep, staat er niet voor niets. Vanaf dit punt kun je namelijk Schotse hooglanders tegenkomen. Deze runderen zijn met hun bonte warme vacht en grote horens indrukwekkend om te zien. Wanneer je voldoende afstand houdt (ongeveer 25 meter), vinden ze het prima dat je voorbij loopt. Zorg wel dat je de hond aan de lijn houdt!

De Schotse hooglanders grazen heel graag van het gras en jonge boompjes die tussen de heideplanten omhoog komen. Hierdoor zorgen de dieren ervoor dat de heide niet dicht groeit met bomen. Zo blijft de heide een fijne plek voor bijzondere dieren zoals de zandhagedis. En kunnen wij blijven genieten van het weidse uitzicht.

Roodborsttapuit

3. Heumense Schans

Je bent aanbeland bij de Heumense Schans. De heidesoort die je hier ziet, is struikheide. De heide is niet alleen (vooral in augustus) spectaculair om te zien, maar dit is ook het leefgebied van veel bijzondere planten en dieren zoals ree, zandhagedis, nachtzwaluw, roodborsttapuit en gladde slang. In augustus staan de heidestruiken in bloei, dan is het gebied bedekt met een prachtig paars tapijt!

Roodborsttapuit

Eén van de vogels die je hier tegen kunt komen is de roodborsttapuit: een typisch heidevogeltje. De zangvogel is ongeveer 12 cm groot; het mannetje heeft een zwarte kop, duidelijke witte vlekken op de zijkanten van de hals en een oranje borst. Het vrouwtje is bruiner en wat minder uitbundig oranje. De roodborsttapuit is een insecteneter. Vanuit een uitkijkpost speuren ze de omgeving af naar een lekker hapje.

Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Vliegen met drones niet toegestaan

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  • Houd rekening met grote grazers

  • Bereikbaar met openbaar vervoer

    Je reist naar NS station Mook-Molenhoek. Je wandelt binnen enkele minuten naar de wandelroute, waarbij je start op routepunt 2.
  • Foodtrucks De Tuin van Molenhoek

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes