Ga direct naar inhoud

Water besparen in je tuin: 10 slimme tips

Het is al een hele tijd warm en droog. Lokaal valt er wel een bui, maar voorlopig hangen de meeste planten er maar slap bij. Ook je gazon is misschien niet meer zo strak groen als het was. Onze eerste impuls is dan vaak om rijkelijk te gaan sproeien. Maar dat is eigenlijk best zonde van al dat drinkwater. Bekijk deze 10 tips over hoe je je planten zo efficiënt mogelijk water geeft en je de tuin in leven houdt voor alle dieren die er gebruik van maken. Zo geef je slim water!

Planten water geven in de tuin

Planten zijn er voor ons vooral om van te genieten. We zijn dol op de kleuren, geuren en vormen van bloemen. Maar voor de dieren in je tuin zijn planten  onontbeerlijk voor hun voortbestaan. Vlinders, zweefvliegen en bijen zijn volledig afhankelijk van de nectar die bloeiende planten produceren. Planten bieden ook een veilige plek om weg te kruipen. En veel insecten en andere kleine diertjes overwinteren in stengels van afgestorven planten. Belangrijk dus dat je planten de droogte doorkomen.

1. Geef water op het juiste moment

Het beste moment om je planten water te geven is in de ochtend of avond. Dan is de temperatuur lager en verdampt het water niet voordat het bij de wortels is. En geef dan liever veel in één keer dan vaak een klein beetje.

2. Verwen je planten niet te veel

Een plant in de volle grond heeft echt niet elke dag water nodig. Daar worden ze alleen maar lui van. Juist door een plant minder water te geven, ontwikkelt hij een goed wortelstelsel, waarmee hij diep uit de bodem water kan opnemen. Kijk goed welke planten écht water nodig hebben, bijvoorbeeld potplanten en net aangeplante exemplaren. Al kun je nu eigenlijk beter helemaal geen nieuwe planten in je tuin zetten en liever wachten tot het natte najaar. Dan is de grond nog warm en hebben ze een grotere kans om te overleven en een stevig wortelstelsel te ontwikkelen voor het volgende groeiseizoen.

3. Gebruik de gieter

Als je water geeft met een sproeier gaat er heel wat water verloren door verdamping. Met een gieter kun je veel gerichter water geven direct op de grond rondom de plant.

4. Red je gazon

Gras heeft korte wortels en is dus erg afhankelijk van een regenbui. Met al die warme en droge periodes krijgt het gras het steeds moeilijker. Het gevolg is een geel gazon met kale plekken, niet zo'n fraai gezicht. Het helpt als je andere plantjes in je grasmat tolereert, die de droogte beter aan kunnen en minder water nodig hebben om te overleven. Bijvoorbeeld zachte ooievaarsbek dat razendsnel de open plekken zal opvullen. Ook madeliefjes, klaver en tijm zijn beter bestand tegen droogte. En vlinders en hommels profiteren van de extra bloemen!

5. Kies voor planten die tegen een stootje kunnen

Sommige planten redden het gewoon niet met al die droogte. Zeker niet op plekken waar het heel zonnig is. Kies daarom voor planten die goed tegen de hitte kunnen, zoals duifkruid, rode spoorbloem, klimop en mediterrane tuinkruiden. Dit soort planten hebben een dikke, vettige of viltige huid die hen beschermt tegen warmte en uitdroging. Vlak na de aanplant help je ze op weg door ze regelmatig te besproeien. Als zij met hun penwortel bij de diepere grondwaterlagen zijn, is dat niet meer nodig.

6. Zet potplanten in de schaduw

Zet op hele warme, zonnige dagen potplanten in de schaduw. Dan drogen ze minder snel uit en hoef je ze niet zoveel water te geven. Zeker ook een tip voor als je op vakantie gaat.

7. Bedek de bodem

Door een laag compost of maaisel op de kale grond te strooien zal de bodem beter water vasthouden en minder snel uitdrogen in de zon. Spitten is niet nodig. Dat droogt de bodem alleen maar uit. Je kunt er ook een bodembedekker laten groeien. Of laat wat tuinafval tussen je planten laten liggen. Knip takjes en bladeren fijn en de wormen, pissebedden en andere opruimers doen de rest. Onkruid krijgt zo ook minder kans. Voor merels, heggenmus en roodborst is zo'n strooisellaag een gedekte tafel vol lekkere insecten en spinnetjes.

8. Spaar water op in een regenton

Laat al dat kostbare water niet zomaar via de regenpijp verdwijnen in het riool. Vang het op in een regenton voor drogere tijden. Eigenlijk is het ook zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Planten doen het prima of zelfs beter op regenwater doordat er minder kalk in zit. Als je nu aan de slag gaat, staat alles mooi klaar voor de eerstvolgende stortbui.
Bekijk hier hoe je een regenton plaatst

9. Verzamel water in huis

Heel wat water dat je in huis gebruikt kun je prima gebruiken voor je tuin. Bijvoorbeeld als je even een beker omspoelt of het water waarin je je groente hebt gekookt. Laat het afkoelen en verzamel het in een gieter. Of gooi het direct over je planten.

10. Maak je tuin klimaatproof

Extreme droogte en wateroverlast... De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk merkbaar. Het kan anders. Als we de natuur inzetten als bondgenoot, kunnen we weersextremen beter aan. Natuurmonumenten helpt Nederland klimaatproof te maken met natuur. Help je ook mee? Ga aan de slag en maak je tuin of buurt klimaatproof met de 10 tips uit het actiepakket.
Vraag hier het gratis actiepakket aan

Meer planten en dieren in je tuin?

Bekijk hier alle tuintips van boswachter Mathiska