Zaterdag 18 maart ‘Inspiratie voor na crematie’ op Heidepol
Wat zijn de mogelijkheden bij een laatste rustplaats in de natuur? Waarmee houd je rekening als je kiest voor een urnengraf na crematie en welke duurzame keuzes zijn er? Op zaterdag 18 maart aanstaande organiseert natuurbegraafplaats Heidepol van 10.30 tot 16.00 uur een informatiedag. Maak kennis met Heidepol, een uitzonderlijk stukje natuur op de Veluwe tussen Arnhem en Ede.
Wat kun je verwachten?
- Wandel mee over Heidepol en hoor meer over de natuurontwikkeling en natuururnengraven.
- Loop langs de kraampjes, waar je informatie krijgt over biologisch afbreekbare urnen, natuurlijke bloemen, mogelijke ceremonieruimtes in de buurt, enzovoort.
- Laat je informeren over de samenwerking met Natuurmonumenten en het aangrenzende natuurgebied Planken Wambuis.
- Geniet van een kopje koffie of thee met een heerlijke brownie of muffin bij de koffiekar.
- Marsmelody raakt de gevoelige snaar: luister naar de prachtige gitaarmuziek en zang van Marcel.
- Volg vrijblijvend een lezing: over ritueel begeleiding of een levenstestament.
De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op de website van Heidepol.
Over Natuurbegraafplaats Heidepol
Aangrenzend aan natuurgebied Planken Wambuis, midden op de Veluwe, ligt Heidepol. De natuurbegraafplaats is een prachtige plek met nieuwe heidevelden, oude beukenlanen en natuurgraslanden tot aan de horizon. Het gebied heeft een oppervlakte van 25 hectare met een rijke variatie aan bomen, planten en dieren.
Op Heidepol zijn veel natuur- en cultuurhistorische kenmerken uit verschillende perioden zichtbaar. Zo vind je in het gebied karrensporen van oude hanzewegen, die eeuwenlang werden gebruikt om met paard en wagen tussen de hanzesteden Arnhem en Harderwijk te reizen. Een tijdje was het gebied in bezit van een baron; nog later werd Heidepol bewoond door ondernemers en boeren. In 1938 bouwde Antheunis van Eijk het landhuis De Heidepol, dat tegenwoordig net buiten de natuurbegraafplaats ligt. De Amerikaanse eikenlaan in het verlengde van de villa heeft een 600 meter lange zichtlijn het dal in. In 2012 verwierf Natuurbegraven Nederland het gebied.
Samenwerking
Steeds meer mensen hebben de wens om in de schoonheid van de natuur een laatste rustplaats te vinden. Het gebied aan de rand van natuurgebied Planken Wambuis biedt daarvoor goede mogelijkheden. Onze partner Natuurbegraven Nederland heeft al op diverse plekken in het land laten zien hoe mooi natuurbegraven kan met respect voor natuur en mens. Natuurwaarden staan daarbij voorop.
Natuurmonumenten werkt nauw samen met Natuurbegraven Nederland. Een natuurbegraafplaats wordt beheerd als natuurgebied. Gedurende de periode dat het gebied een natuurbegraafplaats is, zorgt Natuurbegraven Nederland voor het beheer. Dat gebeurt op basis van een gezamenlijk opgesteld inrichtings- en beheerplan. Na deze periode neemt Natuurmonumenten het gebied in beheer.