Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute langs Eerste Water, Zwanenwater

Waar: Zwanenwater

Vogels kijken
50 minuten
2,5 km
  • Rolstoel met begeleider
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Let op: delen van de paden van deze route staan onder water. Laarzen worden aanbevolen!

Met dit rondje Zwanenwater van 3 kilometer krijg je een goed beeld van dit afwisselende duingebied. Echt een plek om vogels te spotten of planten te kijken. Vanaf eind mei bloeien er 12 soorten orchideeën en in augustus bloeit de heide.

Kijk bij het gemakkelijk toegankelijke vogelkijkscherm of vanuit de vogelkijkhut naar vogels en dobberende eenden op het Eerste Water, een natuurlijk duinmeer. Misschien ontmoet je de Blonde d’Aquitaine koeien of de herder met zijn schaapjes, deze grazende dieren helpen ons bepaalde delen van het Zwanenwater open en weids te houden.

De wandelroute bestaat uit stevige schelpenpaden en is gemarkeerd met gele stippen en gele pijltjes. Het pad is halfverhard. Het Zwanenwater is een duingebied met hellingen, die soms vrij steil zijn. In verband met de begrazing passeer je een klaphek. Deze route is, met begeleiding, ook geschikt voor mensen in een rolstoel. Vanwege de (vrij geringe) hoogteverschillen in de route moet de begeleider wel over enige kracht en conditie beschikken.

De route is gemarkeerd met gele paaltjes. Honden mogen niet mee.

Waar kun je starten

Zwanenwater
Startpunt

Parkeerplaats het Zwanenwater, Callantsoog

Wat kom je onderweg tegen?

Vleeskleurige orchis in Zwanenwater
Echte koekoeksbloem in Zwanenwater
Welriekende Orchidee

1. Zwanenwater

Welkom in het Zwanenwater! 

In dit duingebied vind je niet alleen ontzettend veel verschillende planten- en diersoorten. Elk seizoen maakt dit duingebied een metamorfose door en heb je een heel andere beleving!

De route begint met een flinke helling. Op de route naar dit punt staan aan de rechterzijde van de asfaltweg twee picknickbanken en bij dit eerste routepunt staat een bankje met uitzicht over deze waterplas.

Watertje
Sierlijke witsnuitlibel

2. Water vol met leven

Dit plasje wordt door onze boswachters ook wel het Keesplasje genoemd, ter nagedachtenis aan een hele bijzondere vrijwilliger van het Zwanenwater. Deze verborgen plas zit vol met leven. Op een mooie warme dag vliegen hier veel libellen en vlinders rond, zij gedijen goed in de luwte van deze plek. De zeldzame gevlekte witsnuit heeft deze plas gevonden en dat zegt iets over de goede waterkwaliteit. Libellen leven vaak langer onder water als larf dan boven water. Sommige soorten wel 1 tot 2 jaar.

Tussen dit punt en het volgende punt kom je een klaphek (naast een veerooster) en een bankje tegen.

Gele Lis
Blauwborst

3. Gele pracht en blauwborst

Ben je hier vanaf half mei? Dan kun je genieten van een enorm veld vol gele lis! Gele lis is een oeverplant die van zoet stilstaand of zacht stromend water houdt, vandaar dat deze mooie gele bloem het op deze plek goed doet.

Vlak bij het bankje kom je in het gebied waar vanaf half april de blauwborst te bewonderen én te horen is. Als de bomen nog kaal zijn, kun je hem goed zien zitten met zijn kobaltblauwe borst. Blijf even stil staan en geniet van zijn mooie gezang.

Tussen dit punt en het volgende punt staat een bankje.

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    - Er is 1 gehandicaptenparkeerplaats beschikbaar vlakbij de entree van het Zwanenwater

    - De hele route is deels verhard (asfalt) en deels halfverhard (stevig schelpenpad) 
    - Het Zwanenwater is een duingebied met vrij steile hellingen. Ook is er een klaphek (naast het veerooster). Advies voor rolstoelgebruikers: neem begeleiding mee
    - Houd er rekening mee dat er geen aangepast toilet is

  • Honden niet toegestaan

    Honden zijn niet toegestaan. Met uitzondering van geleide- en hulphonden.

  • Wandelen op wegen en paden

    Je bent welkom in het Zwanenwater tussen 1 april en 1 augustus van 07.00 tot 21.00 uur en van 1 augustus tot 1 april van zonsopgang tot zonsondergang.

    Toegang is gratis voor leden van Natuurmonumenten.

    Niet-leden dienen een toegangskaart à € 3,00 te kopen bij de kaartautomaten bij de ingang.

    Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee.
     

  • Houd rekening met grote grazers

    De runderen helpen in het natuurbeheer met hun gegraas. Als je de grote grazers tegenkomt: hou altijd afstand. Niet aaien, niet voeren.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes