Ga direct naar inhoud
Terug

Wendelbosroute vanuit Rijksmonument

Waar: Waterloopbos

IJsvogel
3 uur 7
9,41 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Deze winterse wandeling neemt je mee via de blauwe route door het Wendelbos. De route start bij Rijksmonument Waterloopbos, maar al snel loop je door nat loofbos met populieren, wilgen en elzen. Op de drogere gronden staan eiken, kersen en essen. Een wandeling voor rustzoekers. 

De route start bij de parkeerplaats van Rijksmonument Waterloopbos. Volg daar de blauwe pijlen. De route is 9,4 kilometer, maar is bij punt 3 in te korten tot 5,4 kilometer. Tip: Het Wendelbos is in regenperioden nat en zompig. Stevige
en hoge schoenen of laarzen zijn dan aanbevolen.

Paviljoen Het ProefLab//
Je eindigt bij Paviljoen Het ProefLab//. Hier kun je genieten van een verse bonenkoffie, lunch of huisgemaakt gebak. Bijvoorbeeld de vegan Deltakoek, gebaseerd op het kunstwerk Deltawerk//! Binnen in het restaurant bevindt zich ook een bezoekersgedeelte van Natuurmonumenten. Hier krijg je informatie over het gebied of kan je wat leuke spulletjes kopen.

Waar kun je starten

Waterloopbos waterloopkundige modellen
Startpunt

Waterloopbos, parkeerplaats P1

Toegang van zonsopgang tot zonsondergang:

Wat kom je onderweg tegen?

Keien langs Wendelbosroute

1. Oude keien

Hier loop je het Voorsterbos in. Het Voorsterbos is van 1944 tot begin jaren zestig aangeplant op de voormalige Zuiderzeebodem. De keien langs het pad herinneren nog aan het voormalig Waterloopkundig Laboratorium. 

Ooit liep hier de grens van het openluchtlaboratorium. Materialen bedoeld voor gebruik in de schaalmodelonderzoeken werden onder andere hier opgeslagen. Bij het vertrek van het laboratorium in 1996 is veel van het oude materiaal blijven liggen, zoals deze keien.
 

Voorsterbeek
Beuken en beken
Beuken en beken

2. Beuken en beken

Hier heb je het gevoel in een oud loofbos te lopen. In het voorjaar laten de frisgroene blaadjes speels het zonlicht door. ’s Zomers geeft het bladerdek je verkoeling. Planten en dieren houden zich vooral op bij de beek.

Langs de oever heeft de grote gerande oeverspin zijn nesten. Bij onraad verschuilt deze spin zich onder water tussen de planten. Boven het water jagen libellen, zoals smaragdlibel en weidebeekjuffer, op hun prooi.

De waterweegbree met talloze kleine witte bloemetjes en zwanenbloem zorgen voor een weelderige oeverbegroeiing. Met een beetje geluk zie je zelfs een ijsvogel voorbij vliegen.

Afgekorte route

3. Ingekorte route

De blauwe route gaat hier rechtsaf. Je kunt je route inkorten door hier rechtdoor te wandelen. Volg de blauwe pijlen en je komt vanzelf weer op de eigenlijke route. 

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Tip: wandelschoenen of laarzen

    De Wendelbosroute loopt door een nat loofbos. In het najaar en de winter en na een fikse regenbui kunnen sommige paden flink modderig zijn. Goede wandelschoenen of laarzen zijn dan een aanrader.
  • Marknesse, Deltawerk //

  • Het ProefLab//

  • Het ProefLab//

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes