Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Landgoed Wallsteijn, bij Zundert

Waar: Wallsteijn

Landgoed Wallsteijn, bij Zundert
44 minuten
2,2 km

Over de route

Ontdek landgoed Wallsteijn en alle bijzondere cultuurhistorische elementen op de wandelroute. Je wandelt onder meer langs het landhuis, de spiegelvijver en de slingervijver. Geniet van dit bijzondere landgoed en laat je meevoeren naar de tijd van weleer.

De route staat aangegeven op het bord bij de parkeerplaats. Houd de paarse pijltjes in de gaten tijdens je wandeling.

Waar kun je starten

Wallsteijn
Startpunt

Parkeerplaats Herberg 't Pannehûske

Wat kom je onderweg tegen?

1. Huize Wallsteijn

Wallsteijn is rond 1800 aangelegd door Frederik van de Wall, schout (burgemeester) van Zundert. De naam Wallsteijn is ontstaan uit de familienaam ‘Wall’ aangevuld met ‘Steijn’ om het landgoed en de eigenaar een zekere status te geven. Het landhuis en de aangrenzende tuin zijn particulier bezit en niet toegankelijk voor publiek. De privétuin is vroeger aangeplant als parkbos, met vele verschillende soorten planten en bomen. Het overige deel van het landgoed, links van het wandelpad, is opengesteld voor wandelaars. Verderop het landgoed ligt ook nog het Engelse Hof, een fraaie fruit- en moestuin, maar verborgen achter de heg langs de wandelroute. 

Koningsvaren

In de sloot tussen de weg en de privé-tuin groeien koningsvarens, die metershoog kunnen worden. Deze varens zijn in Nederland zeldzaam. Ondanks dat zijn het echte overlevers, want miljoenen jaren geleden kwam de varen al voor. Sinds de tijd van de dinosauriërs is het dna van deze plant nauwelijks veranderd! De koningsvaren heeft twee bladeren; een steriel (onvruchtbaar) blad waar geen sporen op zitten en een fertiel (vruchtbaar) blad waar wel sporen op zitten. De bruine massa zijn de sporenbladeren. Andere varensoorten hebben op de onderzijde van de bladeren sporendozen zitten, deze niet.

2. Spiegelvijver

Je loopt nu in de Spiegeldreef richting de Spiegelvijver. Deze dreef is expres taps toelopend gemaakt om hem langer te laten lijken dan dat hij is. Bij het landhuis is het pad breder dan bij de Spiegelvijver. Deze rechthoekige spiegelvijvers komen vaker voor op landgoederen. Hier zorgt de vijver voor een fraai lijnenspel met de lange zichtlijn van uit het landhuis. Vroeger was de vijver veel minder volgroeid, waardoor het wateroppervlak bij windstilte een spiegel leek.

Zangvogel

Let tijdens je wandeling ook op het gezang van de vogels. Het zou zomaar kunnen dat je een nachtegaal hoort zingen. De vogel zelf valt niet zo snel op, maar zijn prachtige zang des te meer! De vogel voelt zich hier helemaal thuis op het landgoed. 

3. Hengel

Kijk langs de oude oprijlaan eens goed in bermen. Van mei tot september bloeit hier hengel. Een prachtig geel bloemetje dat zijn naam dankt aan de lange gebogen stengel. De hengel is een half parasiet; hij tapt zijn water en zijn voedingsstoffen af van wortels van een andere plant. Ook het dubbelloof, een varen, staat hier in de berm. Net als de koningsvaren heeft dubbelloof steriele (onvruchtbare) bladeren als fertiele (vruchtbare) bladeren.

Praktische informatie

  • Tip

    Plastic rapen en joggen; dat is ploggen! Zo krijg je een betere conditie én een schoner milieu. Niet zo’n hardloopfanaat? Gelukkig is er ook ‘plandelen’: plastic rapen en wandelen. Zorg wel dat je een vuilniszak hebt voor onderweg.
  • Herberg 't Pannehûske

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes