Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Quackstrand, Voorne-Putten

Waar: Voornes Duin

Quackstrand
1 uur 10
3,5 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Aan de noordkant van het Haringvliet, vlakbij de Haringvlietdam, ligt het Quackstrand. Niet alleen is het strand zelf een fijne plek om te recreëren, de omgeving is erg geschikt om tijdens een wandeling veel van de natuur en cultuur van deze plek mee te krijgen. Een korte maar avontuurlijke route, met onder andere een struinroute door het duin, restanten van de Atlantikwall en een mooi uitzicht over het Haringvliet.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met gele pijltjes gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Waar kun je starten

Voornes Duin Aalscholver
Startpunt

Parkeerplaats bij Quackstrand

Wat kom je onderweg tegen?

Weg van tetraders - quackstrand
tetraeders WO2

1. Sporen uit het verleden

Let bij het verlaten van het strand even op de bijzondere verharding van de steile strandopgang. Deze stukken beton in gekke vormen betreffen eigenlijk balken van tetraëders, versperringsdriehoeken. Ze werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters hier op het strand geplaatst om te voorkomen dat pantservoertuigen en landingsvaartuigen het strand konden gebruiken. Het was onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie langs de kust van Europa. Na de oorlog kregen deze tetraëders een nuttige bestemming. 

Mannetje dodaars voert jong. Vrouwtje is al dagenlang niet gezien, dus waarschijnlijk verzorgt hij alleen het jong

2. Meertje Pompstation

Dit meertje herinnert aan het voormalige Pompstation Quackjeswater. Het station pompte tot in de jaren ’50 vanuit het duinmeer Quackjeswater, aan de andere kant van de provinciale weg, drinkwater naar Hellevoetsluis. Het pompstation is al lang afgebroken, maar het huis van de voormalige beheerder staat er nog.

Het meertje is nu vooral interessant voor planten en dieren. In de rietkragen broeden karekiet en rietgors, in het meertje leven vissen en insectenlarven, die weer voedsel zijn voor onder andere fuut en dodaars.

Grijze duinen-resten quackstrand

3. Grijze duinen

Langs dit pad zie je regelmatig open stukken waar zand aan de oppervlakte komt. Dit laat goed zien dat je je in een duingebied begeeft. Het duin is ontstaan toen ook dit stuk van het eiland nog volop werd beïnvloed en gevormd door de zee en de wind. De laatste tientallen jaren is het duin erg dichtgegroeid. Natuurmonument probeert de bodem pleksgewijs open en dynamisch te houden. Zo blijven hier de zogenoemde grijze duinen – een voor Europa bijzonder leefgebied – behouden voor de soorten die ervan afhankelijk zijn, zoals het duinviooltje en de blauwvleugelsprinkhaan.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes