Verdronken Land van Zuid-Beveland
Welkom in Verdronken Land van Zuid-Beveland
De watersnoodramp van 1530 veegde dorpen van de kaart in Zeeland en Vlaanderen. Vogels zijn nu de nieuwe bewoners van de natuur in het Verdronken Land van Zuid-Beveland.
Paul Begijn
Boswachter van dit gebied
Meer over Verdronken Land van Zuid-Beveland
Over het gebied
De watersnoodramp van 1530 veegde dorpen van de kaart in Zeeland en Vlaanderen. Vogels zijn nu de nieuwe bewoners van de natuur in het Verdronken Land van Zuid-Beveland. Bekijk het bijzondere gebied vanaf de Oesterdam in de gemeente Reimerswaal ter hoogte van het dorp Rilland.
Watersnoodramp
Vroeger stonden op de plek van het ‘Verdronken Land van Zuid-Beveland’ achttien dorpen en de stad Reimerswaal. De dorpen en de stad gingen verloren bij de Sint Felixvloed, een watersnoodramp in 1530 die grote delen van Zeeland en Vlaanderen onder water zette. Het land in dit gebied is nooit meer terugveroverd op de zee. Daarna kreeg dit gebied de naam ‘Verloren Land van Zuid-Beveland’.
Natuur op slikken en schorren
Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde en maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000. Het Verdronken Land van Zuid-Beveland een natuurgebied met slikken en schorren, waar vooral strandkweek en Engels slijkgras groeit. Het slijkgras breidt zich snel uit over de schorren, wat de soort de bijnaam ‘schorrenpest’ opleverde. Ook planten als de zeekraal, lamsoor en gewone zoutmelde groeien hier. Het natuurgebied wordt als broedplaats gebruikt door wilde eenden, bruine kiekendieven en steltlopers als kluten, tureluurs en scholeksters.
Veiligheidsbuffer Oesterdam
Door de aanleg van de stormvloedkering is de Oosterschelde uit balans geraakt. Langzaamaan verdwijnen de waardevolle zandplaten onder water, een proces dat zandhonger heet. Als innovatieve proef is er in 2013 bij de Oesterdam een zandlichaam opgespoten wat zowel goed voor de natuur als de kustveiligheid is. Een begin in onze strijd tegen de zandhonger in de Oosterschelde.
Wat kun je in het natuurgebied doen?
- Vanaf de Oesterdam en Haven Rattekaai (gemeente Reimerswaal) heb je prachtig uitzicht, dus neem je verrekijker mee!
- Tourist Info Yerseke geeft je graag meer informatie over de natuur en de omgeving van dit stukje Zeeland
- Wil je met familie, vrienden of collega's het gebied verkennen? Bekijk dan onze activiteiten en routes.
- Bekijk ook onze wandelroutes in Zeeland
Hoe is het natuurgebied te bereiken?
De natuur van het Verdronken Land van Zuid-Beveland mag je niet betreden. Ga voor een perfect uitzicht op de schorren en slikken van dit natuurgebied naar de Oesterdam en de Haven Rattekaai in de gemeente Reimerswaal.
Agenda
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Haven Rattekaai
Haven Rattekaai is te bereiken vanaf de snelweg A58 via afslag 31 (Rilland). Volg de borden Tholen tot de eerste rotonde, neem hier de derde afslag. Neem hierna de eerste afslag links het Middenhof in. Volg de weg ter hoogte van de buurtschap naar rechts. Rijd deze helemaal uit tot de weg op de zeedijk omhoog gaat. Sla voor de dijkverhoging rechtsaf. Via de kleine buurtschap bereik je na een paar honderd meter Haven Rattekaai. Houd aan het einde links aan en sla niet de Mosselkreek in. Het startpunt ligt namelijk in het verlengde van de weg Middenhof.