Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuureiland Neeltje Jans kan weer ademen dankzij inzet tientallen vrijwilligers

01 december 2021 | Paul Begijn

“Massaal hebben ze de Noordzeekust van heel Nederland schoongemaakt tijdens de 8e Boskalis Beach Cleanup deze zomer, maar .. (zei ik): ze hebben Neeltje Jans overgeslagen!” Natuurgids Arno Zwetsloot signaleerde dit en met zijn Natuurmonumenten collega’s leidde hij een schoonmaakactie met bijna 40 deelnemers. Ze trotseerden de gure novemberwind en harde regen om het Noordzeestrand en andere natuurgebieden rondom het Zeeuwse Deltapark te ontdoen van vooral heel veel plastic.

Neeltje Jans

Tekst: Ans Goorden

Arno: “Je vindt vooral veel visdraad en granulaat korrels (plastic bolletjes). Voor vogels is dat een ramp. Hier broeden o.a. dwergsterns en die gebruiken het visdraad voor hun nesten. De kuikens raken erin verstrikt of eten de bolletjes op die ze op het strand voor eten aanzien. We zullen zeker terug moeten om die bolletjes uit het zand te zeven, want dat lukt op zo’n natte dag niet. Door het slechte weer konden we maar een paar uur schoonmaken, toch hadden we zo’n 20 zakken vol met afval van zowel de Noordzee- als de Oosterscheldekant. De deelnemers konden zich opgeven via Natuurmonumenten. Er was een dame bij die na jaren in Frankrijk blij was weer in Nederland te wonen en ze wilde heel graag iets voor de regio doen. Sommigen waren ondanks de regenkleding doorweekt, maar bleven toch tot het bittere eind … we zijn ze heel dankbaar!"

Kunstmatig eiland

"Neeltje Jans is kunstmatig ontstaan (ik heb zelf nog meegebouwd aan de stormvloedkering), maar is deels als natuur achtergelaten", vervolgt Arno. "Zo ontstond aan de Noordzeekant een duingebied waar veel meeuwen broeden en aan de Oosterscheldekant een slufter (geul) die alleen onderloopt bij extreem hoog water en uniek zoutwaterleven heeft. Kwetsbare stukken zijn afgezet maar je kunt delen bezoeken en bij de Delta Expo is zelfs een rolstoelroute.”

Zwerfafval NJ

De opbrengst aan zwerfafval nog een paar uur struinen op Neeltje Jans.

Natuur en cultuur komen samen



Arno is vrijwillig boswachter en gids voor Natuurmonumenten op Schouwen. “Daar vertel ik bezoekers regelmatig over de watersnoodramp en de Deltawerken. Bij de Plompe Toren, Slot Haamstede, het Slotbos en de Zeepeduinen komen twee van mijn passies samen: natuur en (cultuur)historie. In de Zeepeduinen staan bunkers uit WOII en daar houden zo’n 350 vleermuizen hun winterslaap."



 

Arno Zwetsloot

Arno Zwetsloot in actie tijdens een excursie op Landgoed Slot Haamstede.

Molenaarsgilde en natuur

Arno's derde passie is techniek, die hij onder andere vindt in zijn opleiding tot molenaar, waarbij hij op diverse Zeeuwse molens draait. Maar zijn hart heeft hij toch wel echt verloren aan de natuur. "Als kind wilde ik drie dingen worden: brandweerman (ben ik 25 jaar geweest), piloot (het blijft waarschijnlijk bij één vliegles) en boswachter, wat ik voor Natuurmonumenten doe. Al zeven jaar loop ik door de natuur en toch zag ik hem onlangs pas voor het eerst: de boomkikker! Hij is prachtig van kleur, lijkt je door zijn koptekening boos aan te kijken en is maar een paar centimeter groot. Ik kon hem bijna aanraken en de dag erna zat hij nog steeds op hetzelfde takje. Ik zie ook  damherten en reeën: er zijn er honderden op Schouwen. In oktober heb ik nog een excursie geleid naar de knorrende damherten. In het Slotbos mag je alleen onder begeleiding en als gids vertel ik hier graag over het groen dat leeft en in contact staat met elkaar. Over de bomen die zo’n langzaam groeitempo hebben dat onze wandeling slechts een fractie van een seconde is in hun leven." 

Wil je zelf een keer mee op excursie in het Slotbos of een andere mooie plek, houd de agenda van Natuurmonumenten dan in de gaten.

Paul Begijn
Paul Begijn