Ga direct naar inhoud
Nieuws

Update ondergelopen paden en het broedseizoen febr '24

16 februari 2024 | Jowien van der Vegte

In het duingebied zijn op veel paden plassen en onderlopen stukken ontstaan door de natte herfst en winter. In maart start het broedseizoen, en is het voorkomen van verstoring extra belangrijk. Je bent tenslotte te gast in het leefgebied van veel dieren. Volg de aanwijzingen in het veld op en pas je route aan.

Hoog water bij strandopgang Duin en Kruidberg

Nu het voorjaar is begonnen, trekken steeds meer mensen de natuur in om hiervan te genieten. In maart begint het broedseizoen en dan is het extra belangrijk om dieren niet te storen door op de wegen en paden te blijven. Om bezoekers te informeren over het broedseizoen en het belang van op de paden blijven, start in maart weer de campagne “Blijf jij op het pad? Dan blijf ik op mijn nest” in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Op veel plekken in het duin staat het water ruim een halve meter hoger dan in normale winters. Hierdoor zijn op veel plekken modder, plassen en grote ondergelopen stukken ontstaan. Op een aantal plekken is een omleiding gemaakt. Andere paden zijn geheel afgesloten vanwege het vele water. Een eigen weg om het water heen zoeken is niet toegestaan. Dit verstoort de dieren die hier leven. 

Volg de aanwijzingen in het veld op en kijk de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland voor de meest recente kaart met afgesloten en te natte plekken: https://www.np-zuidkennemerland.nl/29815/nieuws/update-onbegaanbare-paden-door-vele-regen .

De verwachting is dat dit tot ver in het voorjaar kan duren, wel tot mei-juni, afhankelijk van droogte, neerslag en temperaturen.

Boswachter ecologie Hans Wondergem: ‘Als broedvogels voortdurend gestoord worden door bezoekers die van de paden en wegen afgaan, kunnen zij het Nationaal Park als een onveilige broedplaats ervaren en kunnen zij zich genoodzaakt voelen weg te trekken uit het Nationaal Park. Dit geldt zowel voor vogels die in bomen broeden als voor vogels die in struiken of op de grond broeden. Als wandelaar, hardloper en fietser ben je te gast in hun leefgebied. Daarom een dringend verzoek aan alle bezoekers om op de wegen en paden te blijven’. Op de paden blijven is niet alleen van belang voor broedvogels, ook andere dieren zoals konijnen, reeën, hagedissen en hazen krijgen in het voorjaar jongen en hebben rust en ruimte nodig.

Konikroute bij Duin en Kruidberg

Er staat water op plekken waar het de laatste 30 jaar niet gezien is.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter