Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘We werken elke week aan de MTB-paden’

16 juni 2023 | Petra Strijdhorst

Harken? Check. Leem? Check. Een stuk of tien vrijwilligers? Check! We kunnen op pad naar de mountainbikeroute op Veluwezoom. Niet om te fietsen, maar om te werken. We gaan het pad schoonharken, de afwateringen leeghalen en bochten en zachte plekken repareren. ‘Het onderhoud is naast het fietsen echt mijn passie geworden’, vertelt René, een van de vaste vrijwilligers. ‘Laat mij maar lekker in de natuur werken, het is super ontspannend.’

Onderhoud MTB-route Veluwezoom

‘We zijn vandaag met redelijk wat mensen dus we werken in kleinere groepjes’. Rob spreekt de groep vrijwilligers rustig en geroutineerd toe. ‘Eén groepje gaat harken, een groep gaat het pad repareren waar dat nodig is en de laatste groep regelt de aanvoer van leem.’ Iedere week gaat de vaste groep vrijwilligers op pad om aan een deel van de MTB-route Veluwezoom te werken, een keer per maand komen er ook vrijwilligers uit de zogenaamde ‘flexibele schil’ om te helpen. Vandaag zijn er ook nog eens nieuwe vrijwilligers die zich aan hebben gemeld via de website of social media.

De groep vrijwilligers

Aanharken van het mountainbike-pad

De hark-groep bestaat uit vier vrijwilligers. Vaste kracht René, twee nieuwe vrijwilligers en ondergetekende. Het is de bedoeling dat we het pad zo netjes mogelijk harken. Dennennaalden en dennenappels moeten eraf. ‘Als we het netjes houden dan is er veel minder onderhoud nodig’ aldus René. Dennenappels worden soms vastgereden in het pad waardoor daar een kuiltje ontstaat. En in een kuiltje blijft water staan waardoor het pad sneller slijt. Voor dennennaalden geldt bijna hetzelfde verhaal. Als die in een dikkere laag op het pad liggen dan ontstaat er snel modder. ‘Slecht voor de slijtage van het pad én fietsers gaan er soms omheen rijden. Dat willen we niet. We hebben het pad juist aangelegd om te voorkomen dat mensen door de natuur rijden.’

Vaste vrijwilliger René

Nieuwe uitdagingen

Niet alleen te veel water kan een probleem zijn, de droogte van de laatste zomers is dat zeker ook. ‘Om het pad stevig te houden is regelmatig een beetje regen zeker welkom!’ vervolgt René. Bij droogte ontstaan er snel mulle plekken. Daar is dan bijna niet meer te fietsen waardoor er soms stukken van de route afgesloten moeten worden. Nu is dat helaas ook al het geval op enkele plekken, je leest hier waar je de omleidingen moet volgen. Kleine mulle plekken of kapotgereden bochten worden hersteld door de repareer-ploeg. Gewapend met scheppen voegen ze leem toe op de plekken waar het nodig is. De echte mountainbikers in de groep kijken nauwkeurig hoe je de bocht zo goed mogelijk neerlegt. ‘Als we een bocht echt opnieuw hebben aangelegd dan ga ik meestal gelijk de volgende met mijn mountainbike checken hoe ‘ie voelt. Als het nodig is dan werk ik ‘m ter plekke nog wat bij’, vertelt een van hen enthousiast.   

Leem scheppen

Bedankt!

Tijdens het werken gaat er geen uur voorbij zonder zeker tien keer ‘bedankt!’ te horen. Voorbij fietsende mountainbikers weten het werk te waarderen. Dat blijkt ook uit het feit dat de route op de Veluwezoom de afgelopen tijd al een paar keer op 1 stond op de website mtbroutes.nl, de plek waar mountainbikers reviews achterlaten van alle MTB-routes in Nederland. Tussen het werken door is volop tijd om wat te drinken, te eten en om te kletsen. Voor we het weten is het al drie uur, eindtijd voor de laatste groep enthousiastelingen. Wie alleen in de ochtend kon ging eerder al naar huis. Nu vertrekken ook de laatsten naar het beginpunt waar al het materiaal weer netjes wordt opgeruimd. Een kilometer of vier van de mountainbikeroute liggen er weer extra netjes bij.

Meer info

MTB-vignet

Op de mountainbikeroute Veluwezoom is ons MTB-vignet verplicht. Met dit vignet mag je mountainbiken op alle routes van Natuurmonumenten. Met de inkomsten worden de materialen voor het onderhoud van de routes gefinancierd en onderhouden we de omliggende natuur.

Petra Strijdhorst