Ga direct naar inhoud
Terug

De November Wandelmaand route

Waar: Nationaal Park Schiermonnikoog

November Wandelmaand Schiermonnikoog
3 minuten
8,9 km

Over de route

Welk seizoen je ook door het Nationaal Park Schiermonnikoog wandelt, er is altijd wat te zien. Met de slogan ‘Met warme jas en stevige wandelschoenen aan begint het uitwaaien pas echt!’ presenteert Nationaal Park Schiermonnikoog zichzelf als wandeleiland. Schiermonnikoog is één van de weinige gebieden van Nederland waar de natuur grotendeels het landschap vormt. Je zou denken dat de natuur tot rust komt in het najaar maar niets is minder waar!  In November zijn er veel vogels te zien op Schiermonnikoog. Het eiland is de landingsplaats van duizenden overwinterende eenden en ganzen. In bos en duinen schieten de paddenstoelen uit de grond. Op het strand maken wind en zee de dienst uit. Sinds het jaar 1200 is het hele eiland zelfs bijna twintig kilometer oostwaarts verplaatst. Het proces van stuivend zand en groeiende duinen kun je met eigen ogen aanschouwen.

Tijdens deze 8,9km lang wandeling maak je kennis met de waardevolle natuur van de polder, het wad, de duinen en het bos. Onderweg zijn er genoeg bankjes om uit te rusten en kom je ten hoogte van de Badweg langs een aantal horeca bedrijven. Bij informatiecentrum Het Baken krijg je een helder overzicht van wat het eiland te bieden heeft.

Waar kun je starten

Het Baken
Het Baken is dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of om een accommodatie te reserveren. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Wat kom je onderweg tegen?

Het Baken

1. Informatiecentrum Het Baken

Het Baken is dé plek voor het boeken van natuurexcursies, het uitzoeken van activiteiten of om een accommodatie te reserveren. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog en om souvenirtjes te kopen. In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt.

Met de rug naar Het Baken toe loop je linksaf. In de verte zie je de Waddendijk. Je loopt het dorp uit richting de polder.
Ganzen

2. De Banckspolder

De Banckspolderpolder dankt zijn naam aan Mr. J.E. Banck die het eiland in 1859 kocht en de Waddenzeedijk liet aanleggen. Na een dijkdoorbraak in 1962 werd een hogere met asfaltbeton bedekte dijk gemaakt. In 1984 kreeg de Waddenzeedijk zijn oorspronkelijke groene kleur weer terug. In de polder van Schiermonnikoog zijn zeven melkveehouderijen. De grond wordt gebruikt voor de bedrijfsvoering en bestaat uit grasland en maïs. De boerderijen hebben daarnaast ook een toeristische nevenfunctie als kampeerboerderij. Ondanks dat de Bankspolder buiten het Nationaal Park staat, broeden er best veel  vogels. Je ziet er kieviten, grutto’s, tureluurs en scholeksters. Brandganzen en rotganzen overwinteren met duizenden in de Bankspolder. In het vroege voorjaar vertrekken ze weer naar hun broedgebied in het hoge noorden.

Loop verder tot aan de dijk. Ga boven op de dijk staan en kijk naar het Wad.
Het wad

3. Het Wad

Boven op de dijk kun je goed naar de Waddenzee kijken. Bij laagwater zie je allerlei soorten vogels aan de maaltijd. In november zijn de vogels al volop aan het doortrekken richting hun wintergebied. Vogels die je hier kunt zien in november zijn steltlopers zoals de kluut, scholekster, wulp, tureluurs, kanoeten, eidereenden en rotganzen. Bij hoog water trekken veel vogels over de dijk naar de polder en naar de Westerplas.

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Strandopgang bij restaurant Noderstraun Schiermonnikoog

  • Informatiecentrum het Baken

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda