Ga direct naar inhoud
Terug

Familiepad Noordenveld bij Dwingelderveld

Waar: Nationaal Park Dwingelderveld

Familiepad Noordenveld
50 minuten
2,5 km
  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Eindeloze vergezichten over heide en hoge zandruggen, een rondtrekkende herder met hond en schaapskudde, tientallen vennen waar het barst van het leven. Dat is het Dwingelderveld. Het leefgebied van alle Nederlandse slangensoorten, 45 soorten libellen en de sierlijke kraanvogel.

Deze route voert je door bos, langs de schaapskooi Achter ’t Zaand en over de natte heide van het Dwingelderveld. Doordat de route over verhard pad voert, is deze begaanbaar voor iedereen; ook voor mensen in een rolstoel of gezinnen met kinderwagens. Op verschillende plekken staan er bankjes waar je even kunt bijkomen en genieten van de omgeving.

De start van het familiepad is bij de parkeerplaats Achter ’t Zaand van Staatsbosbeheer, bij het informatiepaneel. Maar je kunt de wandeling ook oppakken bij de schaapskooi. De wandeling is 2,5 kilometer en is niet in het veld aangegeven, volg het betonpad.

Waar kun je starten

Dwingelderveld overzichtsfoto
Startpunt

Dwingelderveld, parkeerplaats Achter 't Zaand

Wat kom je onderweg tegen?

Adder
dwingelderveld schaapskudde boerenzwaluw, schaapsherder
Kraanvogel

1. Welkom in Nationaal Park Dwingelderveld!

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Natte laagtes en hoge zandruggen wisselen elkaar af in dit uitgestrekte natuurgebied.

Door de afwisseling van heide, bos, stuifzand en vennen vind je enorm veel bijzondere planten en dieren. De gewone dopheide kleurt de natte gedeeltes van het Dwingelderveld in de zomer spectaculair roze.

Alle drie Nederlandse slangensoorten – adder, gladde slang en ringslang – leven op het Dwingelderveld. Wees niet bang, je bent juist een enorme geluksvogel als je er eentje tegenkomt.

Hoor je een trompetterende roep in de verte? De sierlijke kraanvogel komt hier sinds enkele jaren tot broeden op het Dwingelderveld. De boswachters zijn enorm trots dat deze onmiskenbare roep weer door het natuurgebied schalt.

Stuifheuvels in het bos Achter 't Zaand

2. Stuifheuvels in toom

Heuvels in het bos? Hoe kan dat? Rond 1900 was er nauwelijks bos in het Dwingelderveld, wel heide en zandverstuivingen. Bij flinke stormen bedekte dit zand hele akkers, en zelfs dorpen werden bedreigd door het zand. Staatsbosbeheer kreeg de opdracht om bomen aan te planten die zand met hun wortels konden vastleggen, en voor windluwte zorgden. Vooral dennen en eiken werden geplant op de zandheuvels, want die kunnen leven op voedselarme zandgrond en in extreme omstandigheden.

schapen, herder en hond op het Dwingelderveld
Schaapskooi Achter 't Zaand in Lhee

3. Schaapskooi

Een rondtrekkende schaapherder met hond en schaapskudde is voor menigeen een idyllisch plaatje. Desalniettemin is het hard werken voor mens en dier. Iedere ochtend gaat de groep het Dwingelderveld in en als één grote, geoliede maaimachine aan de slag om jonge boompjes en gras op te eten. Zonder de schapen zou de heide heel snel weer bos worden.

De heide, met de planten en dieren die alleen daar kunnen leven, is zo bijzonder dat de boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het willen behouden. Dat gebeurt met tal van maatregelen. Naast het begrazen met schapen en soms met koeien en geiten, worden er ook jonge boompjes en struiken uitgetrokken, de bovenste laag met veel gras weggeschraapt (plaggen), en soms zelfs afgebrand. Maar in ieder geval dus begraasd, elke dag weer. Met veel dank aan de hardwerkende Drentse heideschapen!

Tip: Iedere zondagmiddag zijn er vrijwilligers in de inforuimte bij de schaapskooi. Ze vertellen over de schapen, de kudde en het heidebeheer. Ook zijn er regelmatig demonstraties met wol in de hoofdrol, zoals spinnen, vilten of kaarden.

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • Er zijn 3 gehandicaptenparkeerplaatsen op parkeerplaats Achter ’t Zaand;
    • De hele route is verhard (beton);
    • De route is niet met markeringen aangegeven. Start bij het Infopaneel van Staatsbosbeheer en volg het betonpad;
    • Schaapskooi Achter ’t Zaand heeft een Informatiecentrum dat toegankelijk is voor mensen in een rolstoel;
    • Er is een rolstoeltoegankelijk toilet (altijd open) bij de schaapskooi;
    • Langs deze route staan meerdere bankjes met opstelruimte ernaast voor een rolstoel;
    • Ongeveer halverwege is een picknickplek met uitzicht over de heide. De picknicktafels zijn rolstoelvriendelijk.

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda