Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Laarzenpad - Naardermeer

Waar: Naardermeer

Wandelroute Laarzenpad - Naardermeer
2 uur 2
6,14 km

    Over de route

    Let op: deze route is tot 1 maart 2024 afgesloten vanwege werkzaamheden en het natte najaar! 

    Wandel over vlonderpaden en dwars door weilanden. Bij de verschillende observatiepunten kun je vogels kijken.

    Trek je laarzen aan! Volg het avontuurlijke vlonderpad dwars door het zompige moerasbos. Doorkruis grazige weilanden en beloop modderige paden. En geniet vooral van het uitzicht vanaf de twee uitkijkpunten aan het Naardermeer. Misschien zie je op een warme dag nog een ringslang in het water zwemmen.

    • Let op: tot 1 maart 2024 is het Laarzenpad i.v.m. werkzaamheden en het natte najaar volledig gesloten.  
    • Deze wandelroute is gemarkeerd met gele routebordjes.

    Waar kun je starten

    Purperreiger Naardermeer vliegend
    Startpunt

    Karnemelksloot Naardermeer

    Wat kom je onderweg tegen?

    1. Over vlonderpaden

    Om de natte moerasgronden moeiteloos te bewandelen ligt hier een vlonderplad voor je klaar! Deze voert je dwars door het drassige moerasbos; een laagveen broekbos vol elzen.Rond het Naardermeer ligt een ring van moerasbos. Een bijna ondoordringbaar bos zonder paden. Zelfs de boswachter komt hier bijna nooit. Maar…pas op! In het voorjaar vliegen hier miljoenen knutten: venijnig bijtende mugjes.

    2. Hooilandjes

    Het moerasbos ligt achter je, weilanden strekken zich voor je uit! Hier vind je hooilandjes. De teruggekomen zonnedauw, ratelaar, kleverige ogentroost, rietorchis en moeraswolfsklauw trekken in de lente en zomer kleurige vlinders en zoemende insecten aan. Ver aan de horizon wuift het riet aan oevers van ondiepe plassen.In 2009 begon Natuurmonumenten met het afplaggen van de hooilandjes. Voor die tijd was het boerenweiland. Door het afschrapen van de bovenste laag grond kwam de minerale, voedselarme bodem weer aan de oppervlakte. De groei van een polletje stijve ogentroost op het hooilandje was het begin van een nieuwe vegetatie.

    3. Ringslang

    Speur de oevers af, misschien zie je wel een heuse slang, de ringslang. Absoluut ongevaarlijk voor mensen. Maar kikkers moeten oppassen…Stilletjes glijdt de ringslang door het water op zoek naar zijn prooi. Krijgt hij er één te pakken dan schrokt hij hem in zijn geheel naar binnen. De grootste kans om de ringslang te zien heb je van maart tot oktober. Vooral op warme en zonnige dagen. In de wintermaanden verbergt hij zich op een beschut plekje in een bladerhoop voor een diepe winterslaap.

    Praktische informatie

    • Honden niet toegestaan

    • Gasterij Stadzigt

    Meer routes in de buurt

    Bekijk alle routes