Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Vrijenberg langs Loenense Waterval

Waar: De Groote Modderkolk

Wandelroute Vrijenberg langs Loenense Waterval
1 uur 26
4,31 km

Over de route

Een afwisselende wandelroute op de overgang van de oostelijke stuwwal van de Veluwe naar de IJsselvallei. Je wandelt in de omgeving van zorgboerderij de Groote Modderkolk door bos, een halfopen landschap en langs een waterval.

De route bevat smalle struinpaden en mul zand, niet geschikt voor kinderwagens.

De wandelroute is gemarkeerd met een groene pijl

Waar kun je starten

Grootouder met kind bij boerderijwinkel
Op dit erf in Loenen op de Veluwe staat de deur altijd open. Wandel er rustig even rond. Hier kun je het heerlijke boerenleven opsnuiven, verschillende boerderijdieren bekijken en er is een theeschenkerij waar je kunt genieten van zelfgebakken appeltaart bij de boomgaard. Op de Groote Modderkolk komt zorg voor mens en natuur samen en is de inzet van vrijwilligers onmisbaar.

Wat kom je onderweg tegen?

Hindoeistisch retraitecentrum

1. Hindoeïstisch retraitecentrum

Aan de linkerkant van het pad zie je een laag gebouw met rood dak: Sada Shiva Dham, een retraitecentrum oftewel ashram, waar je onder meer aan yoga en meditatie kunt doen. Wandelaars die een bezoek willen brengen zijn welkom. Bij het pad staat een richtingwijzer 'Haidakhan, 10.008 km'. Deze verwijst naar het Noord-Indiase dorpje Haidakhan, aan de voet van de Himalaya. Daar leefde de grondlegger van de leer die de stichting in dit retraitecentrum uitdraagt. Zie www.babaji.nl

Grenen
Grenen
Grenen

2. Grenen

Het pad buigt iets af van de afrastering. Volg het dalende pad door een perceel bos met veel grove den. De grove den was een inheemse boomsoort die in de Middeleeuwen uit ons land verdween. In de 19e eeuw is de boom veel aangeplant op de Veluwe om het stuivende zand aan banden te leggen. Het hout van de grove den staat bekend als grenen. De stammen werden gebruikt om de gangen in steekoolmijnen te stutten. Zij waarschuwden voor instortingsgevaar: het hout kraakt voordat het breekt. Zo konden mijnwerkers tijdig een veilig heenkomen zoeken.

Golvend

3. Golvend

Het terrein is hier sterk golvend. De zandheuvels zijn stuifduinen. In en na de middeleeuwen was de Veluwe door ontbossing een open vlakte, waar de wind vrij spel had. Ook elders op de Veluwe tref je deze stuifduinen aan. Ze kunnen soms wel tientallen meters hoog zijn.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda