Ga direct naar inhoud
Terug

Stuifzand- en heidewandeling rond het Hulshorsterzand

Waar: Leuvenumse bossen

Herten op het Hulhorsterzand
1 uur 45
5,25 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Geniet van het weidse uitzicht of ren de zandhelling af bij het uitzichtpunt aan de Brandsweg. Struin langs de heidevelden en hoor de vogels naar elkaar fluiten. Kom tot rust in delen van een van de oudste bossen van Nederland. Tijdens deze wandelroute langs indrukwekkende stuifzandduinen, loop je door een steeds wisselende omgeving. 

Waar kun je starten

Leuvenumse beek
Startpunt

Parkeerplaats Brandsweg

Wat kom je onderweg tegen?

Volg vanaf parkeerplaats Brandsweg de paatjes met de groene pijlen richting het uitzichtpunt. Het is misschien even een klim over het kronkelende zandpad en door het mulle zand naar boven, maar eenmaal daar wacht je een prachtig uitzicht over de stuifduinen van het Hulshorsterzand.
Rokende duinen
Opgang naar het uitzichtpunt

1. Uitzichtpunt Brandsweg

Dit hoogst liggende uitkijkpunten biedt een unieke kijk op het stuifzandgebied. Zandduinen, heide en bospartijen vlechten zich hier door elkaar. Voor kinderen is dit de ideale plek om op een holletje door het zand naar beneden te rennen en lekker door het zand te rollen. Bij een fikse storm kun je vanaf hier bovendien goed zien dat het zand behoorlijk kan ’roken’. 

Volg de groene pijlen vanaf het uitkijkpunt en daal de hoge zandduinen af. Laat je meevoeren door de donkere grove dennenbossen aan de rand van het Hulshorsterzand.
Onder dennen
spinnenpoten

2. Onder de dennen

Hun wortels lijken soms op spinnenpoten die zich in het mulle zand hebben gegraven. Je herkent de Grove den aan de oranje kleur die het hoogste deel van de stam heeft. Ook hier op de Veluwe zijn grove dennenbossen ooit aangeplant als productiehout, onder andere voor de Limburgse kolenmijnen.

Het grove dennenhout kraakt voordat het uiteindelijk onder grote druk breekt, een goed signaal dus voor een mijnarbeider, die zich in dat geval snel uit de voeten kon maken. Gelukkig hoeft dat hier natuurlijk niet, maar wanneer je heel goed luistert... Hoor jij het hout ook bij harde wind soms zachtjes kraken? 

Vanuit het dennenbos steek je een stuk heide over. Volg het wandelpad tot onder de oude beukenbomen. Sla bij het grote kruispunt rechtsaf en vervolg je weg, totdat je aan je rechterhand opnieuw heide treft.
Stuifzand en heide
Kraaiheide

3. Uitzicht op heide en stuifzandduinen

Op de heidevelden vind je struik- en kraaiheide. Struikheide bloeit van september tot november (paars) en kraaiheide in april (roze en rood). Zeker op de plekken waar heide en stuifzand elkaar raken, zijn de kleuren in deze maanden vaak extra spectaculair. De bloemen bieden nectar aan hommels, honingbijen en graafbijen. Deze laatste soort graaft gangetjes en maakt een nestje in het zand; misschien kun je er wel eentje ontdekken onderweg?