Ga direct naar inhoud

Jachthuis Leusveld

De twee ornamentele hardstenen balustrades met bolbekroning bij de entree doen vermoeden dat hier geen alledaags huis staat, en dat klopt: het robuuste gebouw is een jachthuis in neorennaissance-stijl op landgoed Leusveld, gelegen tussen Eerbeek en Brummen.

Jachthuis Leusveld

In 1904 koopt Carel Anton Willem Nairac in Hall twee boerderijen met landbouwgronden en bossen. Een ervan draagt de naam Leusveld. Op zijn nieuw verworven bezit laat Nairac in 1911 een comfortabel jachthuis en koetshuis bouwen. Het ontwerp in de stijl van de neorenaissance is van de Apeldoornse architect J.A. Heuvelink. Het meest herkenbare element van deze stijl in het jachthuis zijn de speklagen, gepleisterde horizontale banden in de bakstenen gevels.

Jachthuis Leusveld

Opvallend is de hoge klokkentoren boven de entree in midden van de voorgevel. De centrale ingangspartij in sobere art-nouveaustijl is opmerkelijk gedecoreerd. Ook klassieke elementen zijn daarbij toegepast als bewerkte pilasters, een boogvormig fronton en de balustrades aan weerszijden van de hardstenen trap. Op het uiteinde van de balustrades waken hardstenen leeuwen. In de toren is de naam en het bouwjaar van het huis aangebracht: ‘19 Leusveld 11’. De gevels zijn verder versierd met hardstenen sluitstenen boven de vensters en een rand van siermetselwerk onder de dakgoot.

In de jaren 60 gebruikt een verzekeringsmaatschappij de salon als garage. De veranda wordt gesloopt en de oude tegelvloer doet dienst als inrit. Ook het monumentale trappenhuis moet voor de garage wijken. Bij de aankoop in 1971 door Natuurmonumenten verkeert het huis in deplorabele staat. Dankzij de inzet van de familie Peeters die het huis vanaf 1973 bewoont, keert het tij en wordt het jachthuis gerestaureerd. De open veranda is inmiddels herbouwd en de oorspronkelijke tegelvloer hersteld.

Speklagen

Leusveld is gebouwd in de stijl van de neorenaissance, waarin stijlelementen uit de renaissancetijd (16e en 17e eeuw) opnieuw worden gebruikt. Kenmerkend zijn de zogenoemde ‘speklagen’. Oorspronkelijk werden deze speklagen gemaakt van natuursteen, wat stond voor rijkdom. Natuursteen was in die tijd erg kostbaar vanwege het lange transport. Daarom werd de natuursteen geïmiteerd door pleisterwerk.

  • Bouwjaar: 1911
  • Architect: J.A. Heuvelink
  • Status: Rijksmonument