Misschien wel de belangrijkste mensen in het team van boswachters. De groene BOA’s, oftewel de veldpolitie van vroeger. Ze gaan op pad om de natuur te beschermen door te controleren en zo nodig te handhaven op de toegangsregels in de natuurgebieden. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook gastheer en - vrouw.
Samen met boswachters en medewerkers van Natuurmonumenten in de Achterhoek bezocht gedeputeerde Ans Mol op vrijdag 15 december landgoed Hackfort bij Vorden. Dit bezoek was een eerste kennismaking. Mol is sinds deze zomer gedeputeerde bij provincie Gelderland, met in haar portefeuille o.a. water, klimaatadaptatie, energie en klimaat. De droogte problematiek waar de Achterhoek en ook landgoed Hackfort onder lijdt, werd dan ook meteen bij de kop gepakt door Udo Hassefras, gebiedsmanager Natuurmonumenten Achterhoek.
Het was een prachtig gezicht op dinsdag 21 november: wel 325 schapen die dwars door het dorp Vorden liepen samen met de herders en honden. De schapen van Schaapskudde De Belhamel waren op weg van het Grote Veld naar de ijsbaan in Vorden (beide locaties waar Natuurmonumenten eigenaar is). Donderdag 23 november liep het hele spul weer terug. En dat zorgde voor veel blij bekijks.
Lanen, sterrenbos, natuurlijk bos of gewoon een mooi wandelbos. Voor wandelaars is dat laatste belangrijk. Boswachters kijken met hele andere ogen naar een bos. Is een boom gezond? Krijgen toekomstbomen voldoende ruimte en licht? Is er wel voldoende dood hout in het bos? Allemaal aspecten die boswachters van Natuurmonumenten meenemen om te zorgen voor gezonde bossen vol leven rondom Lochem. Lees hier meer hoe ze dat doen.
Dit najaar besteedt Guus Ebenau, boswachter van landgoed Hackfort, weer extra aandacht aan het netjes maken van de bermen die onder Natuurmonumenten vallen. Hierdoor valt er meer licht op de bodem en ontstaat er meer ruimte in de bermen. En dat zorgt o.a. voor meer voorjaarsbloeiers.
In vrijwel alle natuurgebieden die Natuurmonumenten beheert in de Graafschap zijn de komende weken maaiwerkzaamheden aan de gang. Dat varieert van kruidenrijke graslanden op Hackfort tot het kwetsbare en natte Kienveen op landgoed Velhorst. Natuurmonumenten werkt hierbij samen met Agrec Zelle Beheer uit Hengelo (GLD). Alles met als doel om bijzondere vegetaties te behouden en dieren een gezond leefgebied te geven.
Dankzij een vruchtbare samenwerking tussen boswachter, boer en drone-vrijwilligers hebben boswachters van Natuurmonumenten en vrijwilligers van Stichting Kenniscentrum Reeën de afgelopen weken enkele ochtenden met een drone met warmtecamera gevlogen over te maaien percelen op landgoed Hackfort. Op alle percelen waar gevlogen is, zijn reekalveren aangetroffen en zijn er ruim 30 dieren gered!
Op veler verzoek: speciale, extra rondleidingen door delen van kasteel Hackfort. Je wandelt van de kelder, waar je nog goed kunt ontdekken waar het voor Hackfort allemaal begon, tot upstairs naar de indrukwekkende hal, grote zaal en salon.
“Als het gras twee kontjes hoog is ….” In de 29 natuurgebieden van Natuurmonumenten in de Achterhoek hebben flink wat hectares de titel kruiden- en faunarijk grasland. Soms zijn ze verpacht aan een boer, soms beheert Natuurmonumenten ze zelf. Sinds dit jaar gaat Natuurmonumenten bepaalde stukken bewust eerder maaien. Waarom?
Het is volop genieten op landgoed Hackfort op dit moment! Al blijft het nog wat koud, de voorjaarsbloeiers laten zich niet weerhouden en geven de lente kleur. Vooral de bosanemonen die uitbundig bloeien langs de bermen en op de bosgrond vormen prachtige witgroene tapijten. Boswachter Guus is trots om te zien dat vele werkzaamheden hun vruchten afwerpen.