Ga direct naar inhoud
Terug

Historisch beleefpad Haarzuilens

Waar: Landgoed Haarzuilens

Wandelen in Haarzuilens
1 uur 0
3,06 km
  • Rolstoel met begeleider

Over de route

Korte wandeling door het Wielrevelt. Ontdek het rijke verleden van deze plek op landgoed Haarzuilens.

Al meer dan 2000 jaar leven er mensen op het Wielrevelt. Wie goed kijkt, ziet de sporen uit het verleden. Loop het Historisch beleefpad en ontdek het zelf. 

De route is niet gemarkeerd in het veld.

Waar kun je starten

Hoeve Wielrevelt
Hoeve Wielrevelt is het ideale vertrekpunt om landgoed Haarzuilens te ontdekken. Je kunt hier je wandelroute starten, een kop koffie drinken, op het erf rondlopen of geuren opsnuiven in de moestuin.

Wat kom je onderweg tegen?

Oeverwallen kunstwerk langs Historisch beleefpad Haarzuilens
Speelnatuur Haarzuilens

1. Oeverwallen

In de tijd dat de oude Rijn nog vrij spel had, overstroomde de omgeving van het Wielrevelt regelmatig. Door rivierafzettingen van zand en klei ontstonden hoger gelegen oeverwallen. De vruchtbare grond van rivierklei vormde een belangrijke trekpleister voor mensen. Ook de hoge ligging en de nabijheid van de rivier zorgden ervoor dat dit gebied al duizenden jaren wordt bewoond. Ook kinderen hebben plezier van deze oeroude, Haarse klei. In de speelnatuur van Wielrevelt maakten we er een heuse modderglijbaan van.

Wielrevelt bij Haarzuilens

2. Agrarisch geworteld

Op oude luchtfoto's is te zien hoe het Wielrevelt vroeger bestond uit een lappendeken van akkers, graanvelden en boomgaarden. In de loop van de 20ste eeuw is door ruilverkaveling het diverse karakter van het landschap langzaam verdwenen. Toch zijn er nog elementen terug te vinden. Zoals de knotbomen, elzensingels en hoogstamboomgaarden. Natuurmonumenten probeert het oude landschap in ere te herstellen. De graanakkers herinneren aan de rijke agrarische geschiedenis van deze streek.

Archeologische tijdvakken in Wielrevelt, Haarzuilens

3. Wie wat bewaart...

Op deze plek zijn de verschillende tijdvlakken aangegeven die belangrijk zijn in de archeologische geschiedenis van het Wielrevelt. Op het Wielrevelt is er voor gekozen het bodemarchief te  behouden. Er vinden dus geen opgravingen plaats en er wordt alleen oppervlakkig geploegd. Zo blijven de bodemschatten intact voor de volgende generaties.

Praktische informatie

  • Rolstoel met begeleider

    • De route is halfverhard en kan modderig zijn na een flinke regenbui.
    • Het punt 'Oeverwallen' is bereikbaar via een grindpad, gevolgd door een brug met een steile helling. Een alternatief is om het pad te volgen. Steek dan via de volgende brug met steile helling de Joostenlaan over, sla rechts op het Kerkenpad en vervolg de route bij het punt 'Wie wat bewaart...'. 
    • Liever de steile bruggen ontwijken? Loop dan door op de Joostenlaan en pak de route weer op bij de eerste brug. 
    • Bij de boomgaard aan de Eikslaan kom je klaphekjes tegen. Deze zijn voor de schapen in de boomgaard en lastig om te openen zonder begeleiding. 
    • Langs de route staan verschillende bankjes. Helaas zijn deze vaak niet (eenvoudig) bereikbaar met een rolstoel. Wanneer we de bankjes vervangen, passen we dit aan. 
    • Op het erf van Hoeve Wielrevelt (Thematerweg 10A) is een gehandicaptenparkeerplaats en een toegankelijk toilet. Vanaf hier start loop je naar het Historisch beleefpad Haarzuilens in het Wielrevelt. 
    • Alternatief startpunt is de parkeerplaats aan de Thematerweg. Hier zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen. Aan de achterzijde van de parkeerplaats loop je via het wandelpad rechts naar de Joostenlaan of via de brug en dubbele klaphekken door de geitenweide richting het Haarpad. 
  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

    Op het Haarpad en de Joostenlaan mag de hond los lopen. 

  • Haarzuilens, Gasterij Wielrevelt

  • Vergaderlocatie Haarzuilens

  • Geertje's Hoeve Haarzuilens

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes