Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Colckhof

Landgoed Colckhof

Rust en romantiek

‘Op De Colckhof valt alles even van me af. Ik ga even in het theekoepeltje zitten en hoor spechten roffelen, zie libellen over het water schieten, geniet van de bomen die in het water spiegelen. En met de koeien die grazen in de weilanden en de korenbloemen in het graan is dit echt een oase van rust en romantiek.’

Marion Plagge

Boswachter van dit gebied

Meer over De Colckhof
  • Routes

Over het gebied

Romantisch landschap

In de achttiende eeuw was De Colckhof een spieker, een graanopslagplaats. Deze diende ook als buitenverblijf voor de eigenaar. Ze hielden er vee en verbouwden graan. Een deel van het landgoed was in gebruik als hakhoutplantage.

Omstreeks 1850 startte de bouw van het huidige neoclassicistische landhuis. Al in het begin van de negentiende eeuw kon je in het parkbos  genieten van waterpartijen, slingerende lanen en doorkijkjes over glooiende weilanden. Er staan nog beuken en eiken die dateren uit de tijd van aanleg. De theekoepel is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd.

Gek op tuinieren

De vroegere eigenaar Baron van Dedem was gek op tuinieren. Begin 1900 legde hij op De Colckhof de eerste nutstuinen aan. Hij verbouwde er vele soorten groenten en fruit en zelfs tabak. Dit verkocht hij op de veiling in Zwolle. Dankzij zijn gedetailleerde administratie kon Natuurmonumenten in 2011 de oude rassen van hoogstamfruitbomen herplanten. Vrijwilligers en buurtbewoners onderhouden deze tuinen.

Vol vogels en bloemen

De afwisseling maakt De Colckhof ook waardevol voor de natuur. In het voorjaar is het een gezang van jewelste wanneer er zestig vogelsoorten proberen hun plekje te veroveren.  In de heggen en lanen broeden zangvogels als nachtegaal, wielewaal, geelgors en gekraagde roodstaart. Stinzenplanten, zoals lelietjes-van-dalen, wilde hyacinten, narcissen en maagdenpalmen geven kleur aan het gebied in de vroege lente. Klaproos, kamille en korenbloemen domineren de akkers en hooilanden in de zomer. Als je denkt dat je de eerste tonen van Beethovens vijfde symfonie hoort, dan zit de geelgors in de buurt, hoog in een boom of struik.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats aan de Hubertsallee

Direct naar