Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Cultuurhistorisch Banisveld bij Boxtel

Waar: Kampina

Wandelroute Cultuurhistorisch Banisveld bij Boxtel
2 uur 44
8,2 km

Over de route

Maak een fraaie wandeling door een minder druk bezocht stukje Kampina, waar natuur en cultuurhistorie met elkaar versmolten zijn.

De route wordt aangegeven met rode pijltjes.

Deze route is niet geschikt voor rolstoel, kinderwagen of scootmobiel. Dan is de Van Tienhovenroute een mooi alternatief! Voor mensen met een scootmobiel is er een alternatieve route naar Banisveld >> 

Waar kun je starten

Boom in optrekkende mist op Kampina
Startpunt

Parkeerplaats Brinksdijk

Wat kom je onderweg tegen?

Banisveld

1. Rijke cultuurhistorie

Jarenlang werd Banisveld intensief als landbouwgrond en lokale vuilnisbelt gebruikt, waardoor de grond verzadigd was met meststoffen, de grond was zeer voedselrijk. Die bemeste grond heeft Natuurmonumenten afgegraven en binnen enkele jaren was het resultaat al duidelijk. Tal van bijzondere planten schoten uit de onderliggende zaadbodem omhoog, zoals teer guichelheil, diverse zonnedauw en moeraswolfsklauw. De natuur krijgt weer volop lucht! In de bermen langs deze weg, op de hoger gelegen dijken, kwam ook ineens het plantje hengel weer terug. Je herkent het aan zijn gele bloemetjes en gebogen stengel, waar hij zijn naam aan dankt.

2. Runderen op de Kampina

Op de vlakte aan je rechterzijde kun je het Groene Woud Rund zien grazen. De dieren zijn van het Aberdeen Angus-ras, dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Bijzonder aan dit ras, is dat ze hoornloos zijn! De dieren zijn één van de soorten grote grazers die het gebied openhouden. Verder op deze wandelroute kun je ook nog Blonde d'Aquitaine en Brandrode runderen tegenkomen. De Groene Woud runderen hebben hier een heerlijke tijd en helpen bij het natuurbeheer.

Beerze

3. Kronkelende beerze

Je wandelt nu langs een deel van de Beerze dat nog steeds zijn oorspronkelijke loop volgt. En dat is best bijzonder in een land waar bijna alle beken zijn rechtgetrokken om water sneller af te voeren.

Dat de Beerze hier nog kronkelend zijn weg door de Kampina volgt, hebben we te danken aan natuurbeschermer Van Tienhoven. Hij heeft in 1930 met veel succes gelobbyd voor het behoud van de meanderende beek op de Kampina. Andere delen van de Beerze ontkwamen niet aan de kanalisering, want daarmee wilden de waterschappen water sneller afvoeren ten behoeve van drogere landbouwgronden. Dit ging ten koste van veel bijzondere beekbegeleidende natuur, die wel afhankelijk is van een natuurlijke beekloop met meanders.

Nu we door de klimaatverandering steeds vaker te maken krijgen met meer extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenbuien en periodes van droogte, wil men juist het water weer langer vasthouden. Dat is goed voor de natuur en veiliger voor mensen die stroomafwaarts langs de beek wonen.

Het woord Beerze is afgeleid van de naam beerput. Dit heeft puur te maken met de oranjebruine kleur die het ijzerhoudende water op sommige plekken heeft.

Grote weerschijnvlinder

Rond deze plek kun je zomaar een zeldzame en één van de mooiste vlinders van dit gebied tegenkomen: de grote weerschijnvlinder.

Omwandeltip: Winkelsven

Deze wandelroute komt niet langs de vennen op de Kampina. Wil je het uitzicht over zo'n ven niet missen? Ga dan rechtdoor, volg het gele pijltje. Je komt na enkele honderden meters uit bij het Winkelsven. Geniet hier van het prachtige uitzicht en keer daarna weer terug naar de route.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes