Kasteel Grasbroek
Ooit woonde de legendarische koning Swentibold op kasteel Grasbroek. Van hieruit bestierde hij zijn koninkrijk. Tegenwoordig kun je er zelf overnachten!
In de muurankers in de voorgevel is nog het jaartal 1596 te lezen. Dan laat het echtpaar Alexander van Drimborn en Elisabeth van Olmissen het huidige kasteel in Limburg bouwen. Hun wapens zijn te zien aan weerszijden van de toegang. Het kasteel is gebouwd in Maaslandse renaissancestijl, karakteristiek voor deze streek. Eeuwenoude grafitti?
Opvallend zijn de speklagen van mergel in de ronde bakstenen toren. Bij aankoop in 1985 treft Natuurmonumenten een zeer vervallen kasteel aan.
Uit bouwhistorisch onderzoek voor de restauratie in 1987 blijkt dat de kap van het kasteel nog helemaal uit de bouwtijd stamt, dus uit de 16e eeuw! Het kasteel heeft nog originele stucplafonds en schouwen en is nu in gebruik als erfgoedlogies. De bovenverdieping is te bereiken via een imposante wenteltrap, rond een oude boomstam die 400 jaar geleden in de trap verwerkt is.
De witte schildering op de gevel is geen grafitti, maar een weerteken. Het teken is een oud afweerteken tegen noodweer en blikseminslag.
Logeren in het kasteel
Altijd al kasteelheer of jonkvrouw willen zijn? Je kunt op Grasbroek overnachten! Kijk op www.beaujean-vacances.com voor alle informatie van deze bijzondere vakantiewoning.
Land van Swentibold
De legendarische koning Swentibold van Lotharingen leefde van ongeveer 870 tot 900. Vele legenden en verhalen doen over hem in deze streek de ronde. De dialectgroep Carboon schreef er zelfs een liedje over! Op de omgrachte motte (kasteelheuvel) verscholen in de bossen rond het huidige kasteel stond volgens overlevering ooit zijn burcht.
- Bouwjaar: 1596
- Architect: Onbekend
- Status: Rijksmonument
Bezoekersinformatie
Bereikbaarheid
- Kasteel Grasbroek
- Bornerweg 33-35, 6141 BJ Guttecoven (Limbricht) (LB)
- Rechtstreeks