Ga direct naar inhoud
Terug

Wollegraswandeling

Waar: Fochteloërveen

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen
1 uur 15
3,75 km

Over de route

Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

Natuurpark Fochteloërveen is een uitgestrekt, verlaten gebied, waardoor je heerlijk kan wandelen. Onder het gras gaat een zachte, kletsnatte laag schuil: het hoogveen. Een opmerkelijke bodemsoort die is opgebouwd uit veenmossen en zo vochtig, voedselarm en zuur is dat er geen boom kan groeien.

Vroeger bestonden aanzienlijke delen van Nederland uit deze bodemloze hoogveenvlaktes. Maar afgravingen voor de winning van turf en ontwateringen voor de landbouw hebben er voor gezorgd dat het Fochteloërveen nu een van de allerlaatste stukken levend hoogveen is.

Ook kan je langs de wandelroute bijzondere dieren zien. De afgelopen jaren hebben de kraanvogel en slangenarend zich hier gevestigd. Wellicht zie je langs de wandelroute de prooidieren van de slangenarend zonnen: de gladde slang, ringslang en adder. Geen wonder dat Natuurmonumenten haar uiterste best doet om dit hoogveen op de grens van Friesland en Drenthe te behouden en te herstellen.

Het Fochteloërveen ligt op ongeveer 17 kilometer van Assen.

Vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg loop je naar het informatiebord bij het fietspad naar Veenhuizen. Volg de wandelroute door het Fochteloërveen met behulp van de blauwe pijltjes.  

Waar kun je starten

Fochteloërveen
Startpunt

Parkeerplaats Brunstingerplas

Wat kom je onderweg tegen?

Mos en pluis

1. Mos en pluis

Op dit punt kom je typische veenplanten tegen. Het groene spul dat overal in het water drijft is waterveenmos, één van de vele soorten veenmos die hier voorkomen. Het waterveenmos groeit op plaatsen van het veen die altijd onder water staan. Veenpluis is een plant die vooral in de laagste en natste delen van het hoogveen voorkomt. Veenpluis is in het voorjaar gemakkelijk te herkennen aan de helderwitte pluizen. Vroeger werden de wollige zaadpluizen geplukt als vulling voor kussens.

Veilig door het hoogveen

2. Veilig door het hoogveen

Als je de zandrug verlaat, loop je over het gedeeltelijk afgegraven hoogveen. Het hoogveen is hier ongeveer een halve meter dik. Gelukkig zorgt een hooggelegen pad ervoor dat je droog door het natte hoogveen komt. De dammen die naast of onder het pad liggen, zorgen ervoor dat het regenwater langer vastgehouden wordt. Zo probeert Natuurmonumenten de kletsnatte situatie waarin hoogveen kan groeien te herstellen.

Boekweit en pijpenstrootje

3. Boekweit en pijpenstrootje

Aan de rechterkant van het pad is een patroon in het landschap te ontdekken dat ontstaan is door boekweit dat hier vroeger verbouwd werd. Mede door deze boekweitcultuur is het hoogveen zo verstoord dat in plaats van veenmos het pijpenstrootje de overheersende soort is geworden. Overal om je heen zie je de strogele halmen van dit taaie gras. Met een uitgekiend waterbeheer probeert Natuurmonumenten het aandeel pijpenstrootje te verminderen en de groei van veenmossen en andere bijzondere planten te bevorderen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Door de vernatting van het gebied zullen de sporen van de boekweitbrandcultuur langzaam maar zeker uit het landschap verdwijnen.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes