Ga direct naar inhoud
Nieuws

Biologische boer Marsman zoekt de balans tussen mens – dier – en milieuvriendelijkheid

14 juni 2023 | Thirza Vredenburg

In 1956 kreeg Gerrit Marsman sr.sr. de mogelijkheid om bedrijfsleider te worden van de boerderij aan de rand van de Flevopolder, vlakbij natuurgebied De Wieden en hij greep deze kans met beide handen aan. Inmiddels heeft zijn zoon, Gerrit Marsman sr. het bedrijf van hem overgenomen en is toen eind jaren tachtig direct omgeschakeld naar biologische veeteelt. Naast veehouderij hebben ze zich ook gespecialiseerd in tuinbouw. Van de totaal 80 hectare grond gebruikt de familie nu 30 hectare voor de groenteteelt. Ook heeft Gerrit samen met zijn familie 65 melkkoeien, 4 varkens, 250 kippen, een kaasmakerij, 4 bezorgroutes en een winkel. Inmiddels heeft zijn onderneming 15 personen aan het werk.
Wat heeft het bedrijf een metamorfose ondergaan. Gerrit vertelt onze boswachter communicatie Thirza Vredenburg waarom zijn hart bij biologische bedrijfsvoering ligt.

laagveen

Ecologie en economie

Gerrit deelt zijn visie met ons. ‘Ben je als ondernemer een ecoloog of een econoom. De ecoloog is zich bewust van het feit dat als je de natuur (lees grondstoffen) niet zelf gemaakt hebt, je er ook niet vrij over kunt beschikken en je zuinig wilt zijn op je omgeving. Economie is iets wat de mens de wereld in heeft geholpen, waarbij wij de wereld om ons heen vormen ten behoeve van economische vooruitgang. Ik wil ecologie in mijn bedrijfsvoering zwaarder laten wegen dan economie’ zegt Gerrit.

‘Het gaat eigenlijk om mijn motivatie naar het zoeken van een balans tussen mens-dier – milieuvriendelijkheid. Het meest trots ben ik nog op de bomen die ik heb geplant, want die bomen overleven mij, zijn groter dan mij en blijven bestaan als ik er niet meer ben. Met het aanplanten van de bomen creëer ik ook iets op deze grond. Denk aan schaduw voor de koeien, het breken van de noorderwind ter bescherming van mijn gewassen en onder en rond de bomen ontstaat een nieuw microklimaat‘.

 

Kringlooplandbouw ultieme vorm van biologisch boeren

De boerderij van Gerrit Marsman bestaat uit meerdere takken die onderling met elkaar samenwerken. De veehouderij levert mest aan de groenteteelt, de groenteteelt levert groenten aan de winkel. De veehouderij levert zuivelproducten, kaas en vlees aan de winkel. Groenteresten uit de winkel en groenteteelt worden gevoerd aan de varkens, kippen en koeien’ Gerrit is trots op het bedrijf dat hij heeft gecreëerd samen met zijn familie, kinderen en aanhang.

Het liefst wil Gerrit regionaal produceren en zijn producten ook regionaal afzetten.

‘Als je regionaal grondstoffen en voer voor je koeien kunt halen, dan hoeven we de soja niet uit Zuid-Amerika te halen. Met vlinderbloemigen kunnen we alternatieven creëren voor het importeren van soja. Zo leggen we minder druk op de natuur wereldwijd’  Helemaal over naar kringlooplandbouw zijn we nog niet. We gebruiken bijvoorbeeld nog geen rioolslib als mest voor ons land. Ook verbouwen we bijvoorbeeld nog geen voedergraan.

Maar het is mooi zo hoor, we hebben het goed voor elkaar.’

'Het hoeft allemaal niet meer groter en meer. Ik zou het juist mooi vinden samen met terrein beherende organisaties zoals Natuurmonumenten eens te kijken of we voor gebieden door extensieve beweiding  toe te passen dezelfde doelen kunnen behalen als dat ze doen met maaien'.

Maaisel uit De Wieden

Voor de tuinbouw haalt Marsman al jaren maaisel uit De Wieden. Samen met 15 boeren uit de buurt ontvangen ze zomer- en wintermaaisel. Op de boerderij hakselen ze dit tot kleine stukjes en laten het composteren op een bult. Ze maken het nat en na een aantal keer omscheppen kan het maaisel als compost een jaar later uitgereden worden over de tuinbouwgrond. 'Hiermee werken we op biologische wijze aan een humusrijkere grond’, zegt Gerrit. Een mooie samenwerking waarbij zowel de boeren in de omgeving als Natuurmonumenten gebaat zijn.

'Als ik zo de bodemvruchtbaarheid kan verhogen, dan kan de toekomstige generatie ook mooi boeren en dan is de cirkel rond'.

Meer horen van Gerrit Marsman zelf?

Kijk dan op de website ekodeeerste.nl voor meer informatie.

 

Gerrit Marsman in zijn kaasmakerij
Thirza Vredenburg
Thirza Vredenburg