Ga direct naar inhoud
Terug

Rondelen route

Waar: De Moeren

Rondelen route
58 minuten
2,7 km

Over de route

Een korte, verrassende wandelroute door het bos ‘De Moeren’. Wandel door het bos en langs twee fraaie rondelen ofwel bosrotondes.

Volg de witte pijltjes tijdens de wandeling.

Waar kun je starten

Grote wederik

Wat kom je onderweg tegen?

1. Lanen

De Moeren is vroeger aangelegd in een symmetrisch patroon, dat bekend is uit de Franse tuin- en landschapstijl. Lanen zijn daarbinnen een belangrijk kenmerk. Ze zijn hier met verschillende boomsoorten beplant, zoals beuken en eiken.Bij de beukenbomen zie je dat de bladvorming al laag bij de grond begint. Hiermee beschermen de beukenbladeren de bast van de boom tegen zonlicht. Een beukenbast is namelijk erg gevoelig voor zonlicht en met te weinig bedekking in de zomer kan de boom er zelfs dood aan gaan.In de herfst kun je, als een eekhoorn je niet voor is geweest. onder de bomen beukennootjes vinden. Deze zijn heerlijk om op te peuzelen. Houd het wel bij een paar, want in de nootjes zit blauwzuur en bij grote hoeveelheden is dat giftig voor ons.

Rabatten

2. Rabatten

Je ziet hier in het bos links en rechts van het pad in greppels liggen. Deze greppels liggen aan weerskanten van een verhoging, ook wel rabatten genoemd. Deze rabatten zijn door mensen aangelegd, toen het nog een productiebos was. Omdat de bodem in dit gebied van oudsher vrij nat is, moest er iets gedaan worden om hier de grove dennen te kunnen laten groeien. Door de gegraven greppels werd het overtollige water afgevoerd en op de verhogingen plantte men de bomen voor de houtproductie. Nu de natuur hier weer veel meer haar eigen gang mag gaan, zie je dat de rabatten langzaamaan verdwijnen. Op de foto zie je een voorbeeld hoe rabatten er in volle glorie uitzagen.

3. Zichtlanen

Ook hier loop je weer door een mooie zichtlaan. De Moeren is aangelegd in een symmetrisch patroon, dat bekend is uit de Franse tuin- en landschapsstijl. In die stijl vormen lange lanen een belangrijk kenmerk. Ze zijn hier met verschillende boomsoorten beplant, zoals beuken en eiken.Vooral de oude lanen met dode staande bomen zijn  van levensbelang voor vleermuizen, boommarters en andere holenbroeders. Zij vinden in deze bomen een leef-, broed- en schuilplek. Natuurmonumenten heeft twee lanen waar dodebomen mogen blijven staan voor de veiligheid van wandelaars afgesloten.