Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Beningerslikken, Voorne-Putten

Waar: Beningerslikken

Overzicht uitkijktoren Beningerslikken
2 uur 0
8 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Let op: de route is aangepast. Na een eerder ongeval in februari 2023 is de trekpont uit het water gehaald. Daardoor is een 'rondje' niet mogelijk, maar loopt de route 'heen-en-terug'.

Verscholen achter de dijk in het zuidoostpuntje van Voorne-Putten ligt een verassend en bijzonder natuurterrein: de Beningerslikken. Het is onderdeel van de natuur in en rond het Haringvliet, net als Tiengemeten, de Korendijkse Slikken en Tiendgorzen. Ook is het een onmiskenbaar onderdeel van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta, het grote gebied waar aftakkingen van de Rijn en de Maas via estuaria in de Noordzee uitmonden.

Miljoenen trekvogels

Deze Delta ligt precies op de trekroute van miljoenen trekvogels en is - net als de Waddenzee - een onmisbare tussenstop op weg naar hun overwinteringsgebied in Afrika of Zuid- Europa of hun broedgebieden in het hoge noorden. Bij ons kunnen ze rusten en voedsel zoeken, zodat ze energie hebben om de lange reis te vervolgen.  

Dynamiek door het water

Wat Beningerslikken bijzonder maakt is de invloed van het water. Die beweegt niet alleen mee met het waterpeil op de grote rivieren, maar er is zelfs een bescheiden werking van eb en vloed. Land loopt onderwater en valt weer droog. Die dynamiek zorgt voor een gevarieerd landschap met diepe kreken, droogvallende slikplaten en rietruigtes die delen van het jaar onderwater staan. Een ideale plek voor vogels om te broeden en voedsel te zoeken.  

Praktisch

  • Rijd vanaf de weg over de dijk naar de parkeerplaats
  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Waar kun je starten

Beningerslikken
Startpunt

Zuidland, parkeerplaats Beningerslikken

Wat kom je onderweg tegen?

1. Het eerste stuk

Voorafgaand aan je start goed om te weten: deze route betreft een heen-en-weer. Oftewel: de route die je loopt, heeft een eindpunt. En vanaf dat punt loop je weer dezelfde route terug naar de parkeerplaats.

Het eerste deel van de route gaat langs het fietspad (pas op voor de fietsers). Aan je rechterhand heb je al een groots overzicht over de slikken.

Uitkijktoren Beningerslikken
Overzicht uitkijktoren Beningerslikken
Flower Turbine

2. Uitkijktoren

Als je er toe in staat bent om de trappen te beklimmen, is bestijging van de uitkijktoren eigenlijk een 'must'. Het geeft een prachtig uitzicht over het natuurgebied en de wijde omgeving. Let onderaan de trap op de funderingen waar de toren op is gebouwd. Deze stamt nog van de boerderij die hier gestaan heeft, toen een deel van de Beningerslikken als landbouwgrond werd gebruikt. Later werd deze grond weer teruggegeven aan de natuur.

Naast de uitkijktoren staat sinds 2022 een flowerturbine. Deze kleine, stille windturbine in de vorm van een tulp voorziet de fietsnietjes die ernaast staan van zelf opgewekte groene stroom. Op die manier kunnen bezoekers aan het natuurgebied een wandeling maken terwijl hun elektrische fiets wordt opgeladen. De flowerturbine is een initiatief van de gemeente Nissewaard.

Brug over spui
kaart spui

3. Brug bij het Spui

Je gaat hier via een brug over de grootste waterinlaat van het gebied, de verbinding met het Spui. Deze rivier loopt van de Oude Maas naar het Haringvliet en vormt de scheiding tussen de eilanden Voorne-Putten en de Hoeksche Waard.

Het bijzondere aan het Spui is de stroomrichting van de rivier is omgekeerd nadat de Deltawerken werden aangelegd: het water stroomt niet meer via het Haringvliet naar zee, maar vanuit het Haringvliet, door het Spui naar de Oude Maas, om vervolgens via de Nieuwe Waterweg de zee te bereiken.