Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Fazant, vlak bij Hoogerheide

Waar: Abdijbossen

Wandelroute Fazant, vlak bij Hoogerheide
1 uur 38
4,9 km

Over de route

Wandel over de steilrand van de Brabantse Wal, door de polder en langs sloten. Bekijk de kleine stuwen en geniet van het uitzicht vanaf het panoramapunt. Je kunt Antwerpen zien liggen. In de herfst en winter is het pad aardig nat; laarzen zijn dan wel een aanrader! Honden dienen op de route Fazant aangelijnd te worden. 
Deze route kun je ook starten vanaf punt 6. Parkeren kun je dan bijvoorbeeld op Parkeerplaats Hoogerheide, Raadhuisstraat.

Waar kun je starten

Abdijbossen
Startpunt

Café Calfven

Wat kom je onderweg tegen?

1. Welkom op de Brabantse Wal

Nederland staat bekend als 'plat' land, maar hier zie je dat dit niet overal klopt. De abrupte verhoging in het landschap is de Brabantse Wal. Het lage gedeelte is de Noordpolder van Ossendrecht. 

Steilrand
De Brabantse Wal strekt zich over kilometers uit in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en een deel van Steenbergen en Roosendaal. Opvallend is de scherpe overgang van de hooggelegen zandgronden naar de laaggelegen zeekleipolders. Deze steilrand bereikt hoogtes van ongeveer 20 meter boven NAP. Hij is waarschijnlijk ontstaan door erosie van de rivier de Schelde en door de zee. Door de overgangen tussen hoog en laag, droog en nat, zand en klei, vind je hier een uniek landschap met bijzondere planten en dieren. 

2. Panoramatafel

Vanaf hier heb je mooi uitzicht over de Noordpolder en kun je speuren naar de fazant, waaraan deze route zijn naam dankt. Op de panoramatafel lees je meer over de Noordpolder en de Brabantse Wal. Natuurmonumenten is trotse beheerder van de Noordpolder van Ossendrecht. Deze 'natte natuurparel' is onderdeel van het Nationaal Natuurnetwerk, hét bloedvatenstelsel van de Nederlandse natuur. Hierdoor kunnen dieren en planten zich gemakkelijker verspreiden en voortplanten.
Natuurmonumenten ontwikkelt in de Noordpolder vochtige en bloemrijke graslanden. De sloten zijn ondieper gemaakt en er zijn stuwen in geplaatst.

Bijzondere natuur
Natuurmonumenten en Waterschap Brabantse Delta werken samen om de unieke natuur in de Noordpolder te herstellen. Vogels als tureluur, blauwborst, roerdomp, snor, sprinkhaanzanger, lepelaar, zomertaling e.a. kun je hier spotten. 

3. Knotwilgen

In het open landschap valt de knotwilgenrij op. Deze hoge knotten zie je in de Noordpolder veel langs sloten en paden. Vroeger kwamen de bomen veel meer voor en de takken werden gebruikt voor o.a. bezems, stelen en erfafscheidingen. De dikke knotten in de boomstammen bieden een rust-, schuil- en nestelplek voor veel vogels, zoals de steenuil en spreeuw. Natuurmonumenten knot de wilgen regelmatig om ze te behouden voor de toekomst. Zouden we de bomen niet jaarlijks onder handen nemen, dan worden de takken zo groot en zwaar dat de boom om kan vallen of inscheuren.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda