Tweede Herenboerderij
Op zaterdag 25 mei opende de tweede Herenboerderij genaamd De Groote Modderkolk haar deuren, in het Gelderse Loenen. Herenboeren zorgen voor een nieuw voedselsysteem waarbij meerder mensen een boerderij oprichten, een boer in dienst nemen en samen de kosten delen.
Samenwerking sterker
Nauwe samenwerking tussen Natuurmonumenten en de omgeving maakt deze vorm van beheren mogelijk. Met meer dan 100 gezinnen uit de omgeving, doen al mee. Professionele boerin Marleen produceert het voedsel voor de leden op dit kleinschalig boerenbedrijf. Deze manier van boeren geeft de leden meer regie over hun eigen eten en zijn zo meer betrokken bij hun voedsel. Nog dit jaar wordt er groente verbouwt, varkens, kippen gehouden en een boomgaard gepland.
Herenboeren vormen voor Natuurmonumenten een partner voor het biologisch beheren van haar eigendommen. Gebiedsmanager Hans van Dijk: We vinden het belangrijk dat er bij het beheren van onze gronden, aandacht is voor het behoud van soortenrijkdom en het landschap. Deze samenwerking komen de belangen van beide partijen samen en versterken elkaar.
Op de Groote Modderkolk was eerder een fokcentrum voor "het brandrode rund" gevestigd. Het doel is en blijft het uitbreiden van dit zeldzame runderras in Nederland. De dieren worden zowel ingezet voor beweiding alsook het voeden van de Herenboeren.
Naast de Herenboeren blijft De Groote Modderkolk een bruisende locatie met een koffie- en theeschenkerij, tuin, woonbestemming  dagbesteding voor mensen met een beperking en werklocatie van Natuurmonumenten. Wandelaar en fietsers zijn welkom en kunnen vanaf deze plek, goed de omgeving van de Veluwe verkennen.
Â
Â