Van kikkerdril tot kikker
Heb jij wel eens gezien hoe een kikkertje groeit? Je kunt het heel goed zien als je wat kikkerdril in een bak slootwater doet. Let op: je moet de kikkertjes op tijd weer loslaten in de natuur!
Wat is kikkerdril?
Heb je wel eens een klompje eitjes op het water zien drijven? Dit is kikkerdril! Een vrouwtjeskikker legt in het voorjaar haar eitjes in het water. De eitjes groeien vervolgens uit tot kikkervisjes. Kikkerdril vind je van ongeveer maart t/m juni in slootjes en vijvers.
Hoe wordt een kikkervisje een kikker?
Kikkervisjes zien er uit als visjes met een lange staart. Met hun kieuwen halen ze adem, net als vissen. Na ongeveer 6 weken krijgen ze achterpootjes en daarna komen de voorpootjes. Langzaam verdwijnt hun staart en krijgen ze longen. De kikkervisjes zijn kikkers geworden! Nu kunnen ze het water verlaten en hun eerste sprongetjes aan land zetten. Bekijk de video hieronder waarin boswachter Ruben je laat zien hoe een kikker van dril uitgroeit tot een volwassen kikker.
Van kikkerdril tot kikker: bekijk het van dichtbij
Zo pak je het aan:
- Doe wat zand en steentjes in een aquarium of een hoge glazen bak. Giet de bak daarna vol met slootwater. Haal ook wat plantjes uit de sloot en doe die in de bak met water.
- Ga eropuit om kikkerdril te zoeken in een poel of sloot.
- Leg een klein klompje kikkerdril in het aquarium.
- Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon!
- Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren.
Wat eten kikkervisjes?
Als voer kun je stukjes je sla, andijvie, paardenbloem, weegbree en visvoer gebruiken. Je hoeft maar heel weinig te geven, anders vervuilt het water.
- Ververs regelmatig wat water voor vers slootwater. Het 'oude' water kun je gewoon in de sloot gooien.
- Wanneer de kikkertjes pootjes krijgen, krijgen ze ook langzaam longen. Zorg er dan voor dat ze op een steen of kurk die een klein stukje boven het water uitsteekt kunnen rusten, anders verdrinken ze. De kikkertjes kunnen niet uit het water springen, je moet dus een mini-loopplankje maken, of je kiest een steen die deels in het water ligt en deels boven het water uitsteekt, met een geleidelijke overgang tussen het stuk in en het stuk uit het water.
- Na een week of zeven zijn de kikkertjes volgroeid en moet je ze terug zetten op de plek waar je de dril vandaan hebt gehaald.
N.B. Kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren. Maar je moet ze wel terugzetten in de natuur!