Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Jagtlust, vlak bij Hilversum

Waar: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Wandelroute landgoed Jagtlust, vlak bij Hilversum
18 minuten
0,9 km

Over de route

Wandel over een bijzondere buitenplaats met een prachtig oud landhuis. Geniet tijdens deze kindvriendelijke wandelroute van de historie en de architectuur. Raap kastanjes bij de ’12 apostelen’ en neem een kijkje in de grot!

Route is gemarkeerd met rode pijltjes en onderdeel van het Wandelnetwerk Gooi en Vecht.

Waar kun je starten

Entree bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
Startpunt

Corverslaan

Wat kom je onderweg tegen?

1. Rondje van Six

De wandeling voert door een gebied met een rijke historie. In 1861 kocht Jan Pieter Six Jagtlust. Tot 1992 bleef de buitenplaats bezit van deze beroemde Amsterdamse koopmansfamilie. Ook Land en Bosch, Hilverbeek en Gooilust behoorden enige tijd tot het familiebezit. Jan Pieter Six gaf de buitenplaats zijn huidige vorm, in Engelse landschapsstijl. Je ziet tijdens het wandelen dat hij het park heeft verrijkt met (exotische) heesters en bomen, zoals de tulpenboom en moerascipres. Na zijn dood erfde zijn zoon jhr. Willem Six de buitenplaats. In zijn opdracht verbouwden de architecten Schill en Haverkamp het landhuis ingrijpend tot de huidige vorm. Het interieur van rond 1900 is nog intact. Het theehuis uit 1824 kun je het beste vanaf de Leeuwenlaan zien. Onlangs zijn veel verhalen van die tijd opgetekend door de nu nog levende neven en nichten Six. Bij die gelegenheid werd deze wandeling gedoopt tot het ‘Rondje van Six’.

Scheiwal

2. Scheiwal

Hier kom je op de nieuwe scheiwal, of Bergbos genaamd. De oude Scheywal was de begrenzing van het Trompenveld, een smalle strook land waarop buitenplaats Jagtlust werd aangelegd. De eerste vermelding hiervan dateert uit 1669. Een wal was nodig als barrière tegen het vijandige Gooiland. De oorspronkelijke scheiwal ligt op de grens met buitenplaats Heilust en is voor een deel afgegraven.

Twaalf apostelen

3. Twaalf apostelen

De bomengroep die je hier ziet heet in de volksmond de 12 apostelen. Zo genoemd nadat een tuinman van de Sixen hier twaalf kastanjes in een kring heeft geplant. De naam verwijst ongetwijfeld naar de religieuze inborst van de planter, dan wel de naamgever.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes