Ga direct naar inhoud
Terug

Weidevogel fietsroute De Wieden

Waar: Bezoekerscentrum De Wieden

Weidevogel fietsroute De Wieden
2 uur 50
33,9 km

Over de route

Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen.

Deze fietsroute van 34 kilometer volgt het fietsknooppuntennetwerk. Start bij bezoekerscentrum De Wieden en ontdek de mooiste weidevogelgebieden van De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Wat hebben weidevogels nodig?

• Plas-dras weiland: door hoge waterstand in winter en voorjaar is de bodem zacht. Dan kunnen ze goed zoeken naar voedsel met hun lange snavel.

• Flauw oplopende slootoevers met veel oeverplanten.

• Veel regenwormen.

• Maaien na half juni, zodat de kuikens vliegvlug kunnen worden.

Waar kun je starten

Zonsopkomst in de Auken
De Wieden bestaat uit plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Laat je verwonderen en ga mee op vaartocht vanaf het bezoekerscentrum. Maak een fietstocht of wandeling of verken het gebied per kano. In de winter kun je hier fantastisch schaatsen tussen de eindeloze rietkragen.

Wat kom je onderweg tegen?

Start

1. Start

Je start en eindigt je route bij Bezoekerscentrum De Wieden. Ga naar knooppunt 75. Bij het bezoekerscentrum kun je nog even koffie drinken of iets navragen. De benen strekken, na afloop van de fietstocht? Loop dan de korte wandeling over het Vlonderpad. De broedvlotjes van de zwarte sterns liggen pal naast het uitkijkpunt aan de Beulakerwijde.                                                                                                                                                        

Wulp

2. Wulp

Je bent bij knooppunt 75, ga naar 51. De balts van de wulp (snavel wijst naar de navel) is een typische golvende vlucht met trillende vleugels. Bij iedere hoogtewinning loopt zijn zang op. ‘Wuurlie-wuurlie-wuurlie’ eindigt op het hoogtepunt in een triller.

Graspieper

3. Graspieper

Je bent bij knooppunt 51, ga verder naar 52. Op het hoogtepunt van zijn baltsvlucht laat de graspieper zich als een ‘parachute’ naar beneden vallen.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes